Afbeelding

Hemd van het Lijf: Brigitte Kasius

vaste rubrieken

Brigitte Kasius leeft met, voor en tussen de chihuahua's. De 54-jarige Schipluidense won hiermee geen kast, maar een kamer vol met prijzen.

1. Waarom wil je hier, in jullie achtertuin, worden gefotografeerd?
"Omdat hier mijn leven is. Hier ben ik altijd samen met de hondjes. Ze maken onderdeel uit van ons gezin. Vanwege de hondjes is er altijd iemand thuis, zoals dat hoort in een roedel."

2. Wanneer wandelde de eerste chihuahua hier binnen?
"Dat was zo'n vijftien jaar geleden. Ik zeg vaak: Ik ben groot geworden in de hondenmand van mijn oma. Mijn opa Kasius had jarenlang een siervishandel in de Wippolder. Daar kwam ik vroeger vaak. Dan was ik altijd met de hondjes in de weer en als klein meisje wist ik al dat ik later ook een hond wilde. Eerst had ik twee golden retrievers. Later dus chihuahua's, een ras dat me heel geschikt leek voor de plek waar we wonen."

3. Wat is zo bijzonder aan dit ras?
"Ze zijn klein, maar ook waaks en dapper. Als ze je kennen zijn ze heel vriendelijk, maar het zijn geen labradors of golden retrievers, die bij wijze van spreken kwispelen naar een inbreker. Bovendien zijn ze nieuwsgierig en leergierig. En een echt gezelschapshondje. Op het hoogtepunt woonden hier zeventien hondjes. Dat was vrij druk. Inmiddels zijn het er nog tien, waarmee we alle kanten uit kunnen."

4. Wat hebben ze je tot nu toe gebracht?
"Een heel ander leven. We begonnen met tentoonstellingen in Nederland, maar zijn later ook in België, Luxemburg, Duitsland, Cyprus en Gibraltar geweest. We hebben samen mooie, maar ook spannende momenten beleefd. Zoals in Gibraltar, toen we 's nachts in het donker en zonder TomTom de grens overkwamen en de weg naar een tentoonstelling probeerden te zoeken. We hebben zoveel prijzen gewonnen dat ze al niet eens meer in de prijzenkamer passen, waaronder Nederlands kampioenschappen."

5. Wat moeten ze tijdens die wedstrijden goed kunnen?
"Het is een soort schoonheidswedstrijd, waarbij het belangrijk is dat de honden er goed en gezond uitzien."

6. Zou je dit ook met andere hondenrassen kunnen?
"Dan zouden we ruimer moeten wonen. Je kunt hier geen tien Duitse doggen laten lopen en af en toe een nestje hebben. Maar ik ben verder gek op honden in het algemeen."

7. Als ik burgemeester van Midden-Delfland was, dan...
"... zou ik ervoor proberen te zorgen dat er met Koningsdag meer te doen was in Schipluiden. Nu waren er hier helemaal geen activiteiten."

8. Waar moet je, als je een hond koopt, op letten?
"Of de moeder aanwezig is. Verder is het belangrijk dat ze helder uit hun ogen kijken en vertrouwen uitstralen. Als je binnenkomt en ze schieten meteen een hoekje in; dan zijn ze niet gesocialiseerd."

9. Zou je nog zonder de hondjes kunnen leven?
"Misschien op een zeker moment, als je ouder wordt, wel. Maar momenteel niet. Ik zou ze erg missen, vooral het leven om je heen en het zorgen voor."

10. Wil je er verder nog iets over kwijt?
"Wij hebben Schipluiden met de hondjes enigszins op de kaart gezet. Ik vind het daarom jammer dat we de Dorpshoeve, nadat deze is verbouwd, niet meer als trainingslocatie mogen gebruiken. Het lukt vooralsnog niet een alternatieve plek in het dorp te vinden. verder ben ik hartstikke trots dat we vorig jaar de beste kortharige en de beste langharige chihuahua van Nederland hadden. Dat is best bijzonder."
Meer info: www.amillionsdreams.eu.