Marianne van Meurs (links) en Roely van Maanen begeleiden vanaf 28 september een lotgenotengroep voo
Marianne van Meurs (links) en Roely van Maanen begeleiden vanaf 28 september een lotgenotengroep voo

Rouwen is ingewikkeld, gelukkig kunnen lotgenoten elkaar helpen

Algemeen

DELFT – Humanitas organiseert vanaf eind september in Delft een lotgenotengroep voor mensen van wie de partner is overleden. Want, weten de begeleiders, zeker in zulke zware situaties helpt het om hier met lotgenoten over in gesprek te gaan.

De groep wordt begeleid door Marianne van Meurs en Roely van Maanen. Marianne deed dit al zes keer eerder, Roely voor het eerst. Vanuit haar vrijwilligerswerk voor Steun bij rouw en verlies van Humanitas en haar werk als oncologie verpleegkundige bij Careyn en het Hospice Delft kreeg Roely echter al vaak te maken met mensen die hun partner verloren. Dat is loodzwaar, beseffen ze. Maar praten helpt. "Herkenning en erkenning geeft troost. Dát is de kracht van een lotgenotengroep", begint Roely. "De rouw is een gezonde reactie op een ingrijpende gebeurtenis", vervolgt Marianne. "Na verloop van tijd willen mensen hun netwerk er echter niet meer mee belasten." Terwijl het gemis, met het verstrijken van de tijd, dikwijls juist erger wordt, voegt Roely eraan toe. "Ondertussen worden de reacties soms harder. Dan wordt bijvoorbeeld gezegd: 'Maar het is toch al een jaar geleden?', terwijl het verdriet nog groot is. Ook gebeurt het dat de omgeving steeds minder luistert, terwijl daar wel behoefte aan is", weet Roely.


"Dan is het fijn daarover te kunnen praten met anderen, die hetzelfde hebben meegemaakt", zegt Marianne. "Samen bespreken ze tijdens onze lotgenotengroep thema 's, zoals het afscheid, reacties van de omgeving, positief denken en de kracht om verder te gaan. Deze bijeenkomsten kunnen, evenals de tijd die na het overlijden is verstreken, enigszins helend werken." Roely: "Rouwen is een heel ingewikkeld proces. Tijdens de lotgenotengroep worden alle ervaringen gedeeld. Zo kunnen deelnemers elkaar tips geven, ze kunnen in de groep vertellen wat hen bijvoorbeeld goed helpt." Zo kan de lotgenotengroep in meerdere opzichten nuttig zijn voor de deelnemers, ook als hun partner al een langere tijd geleden is overleden. Aanmelden kan via 06-25112970 of rouwenverlies@humanitasdelft.nl. Meer info: www.humanitasdelft.nl.