Marja van Bijsterveldt al even op het bordes van het stadhuis in Delft, waar zij vanaf aanstaande vrijdag als burgemeester de vergaderingen van de gemeenteraad zal voorzitten. (foto: Henk de Kat)
Marja van Bijsterveldt al even op het bordes van het stadhuis in Delft, waar zij vanaf aanstaande vrijdag als burgemeester de vergaderingen van de gemeenteraad zal voorzitten. (foto: Henk de Kat)

Marja van Bijsterveldt kijkt al uit naar vrijdag

Algemeen

DELFT – De 55–jarige Marja van Bijsterveldt wordt aanstaande vrijdag daadwerkelijk de nieuwe burgemeester van Delft.

Ze wordt dan geïnstalleerd als voorzitter van de gemeenteraad, en daarna beëdigd door Jaap Smit, in Zuid-Holland de Commissaris van de Koning. Dat gebeurt in een helemaal aan haar gewijde raadsvergadering die om acht uur 's avonds begint. Dit is via de gemeentelijke webcam live op internet te volgen, zoek daarvoor op 'webcastportal delft'.
De politica van CDA-huize kijkt uit naar vrijdag. Nu woont ze nog met haar man in Schipluiden, waar ze van 1994-2003 burgemeester was. Toen al kwam ze in haar vrije tijd – naast wandelen en fietsen in het groen rond haar dorp – af en toe graag buurten in Delft, voor een etentje langs de gracht of een bandje op een plein. "Ik ben ontzettend blij om hier nu aan de slag te kunnen. We gaan ook zo gauw mogelijk hierheen verhuizen, we zijn momenteel op zoek naar een woning", zegt Van Bijsterveldt.
Interviews over haar zienswijze op de Delftse politieke situatie wil Van Bijsterveldt nog niet geven aan de pers. "Bewust niet. Dat doe ik pas nadat ik vrijdagavond de gemeenteraad heb toegesproken, want dat is de eerste plek waar ik één en ander behoor te zeggen."

Een beeld
Toch schetst Delft op Zondag vandaag al een beeld van Van Bijsterveldt als burgemeester. Henk de Kat rakelt wapenfeiten op in een analyse over haar negen jaar durende Schipluidense zittingsperiode. Hij volgde haar al die tijd als journalist bij de Haagsche Courant. "Ze ontpopte zich in een aantal belangrijke dorpszaken als een behendige onderhandelaarster", weet De Kat nog. "Dat deed ze vanuit een heldere toekomstvisie voor haar gemeente, en ze knokte ook echt voor de standpunten die ze daarbij innam. Delft kan zo iemand goed gebruiken, lijkt mij."
Verder heeft redacteur Jesper Neeleman van Delft op Zondag een bloemlezing gemaakt uit de wekelijkse rubriek 'Hemd van het Lijf'. In die serie interviews kregen bekende en minder bekende stadgenoten als vaste prik ook deze beginzin voorgelegd: "Als ik burgemeester van Delft was, dan..." Misschien kan Marja van Bijsterveldt haar voordeel doen, met een bundeling van deze particuliere burgemeesterswensen.