Louis Bracco Gartner krijgt nooit tabak van zijn kleine, maar bijzondere museum. (foto: Dennis van den Berg)
Louis Bracco Gartner krijgt nooit tabak van zijn kleine, maar bijzondere museum. (foto: Dennis van den Berg)

Tabak, pijp en sigaar hebben een rijke geschiedenis in Delft

kijk op de wijk

DELFT - Wie meer wil weten over de geschiedenis van tabak, treft in Louis Bracco Gartner van het Tabaks Historisch Museum de perfecte vraagbaak.

De Delftenaar had jarenlang zijn eigen sigarenzaak op de hoek van de Van Bossestraat en de Van der Brugghenstraat, dat hij na zijn pensionering in februari 2004 in een paar maanden omvormde tot een klein museum. De net aangetreden burgemeester Bas Verkerk – "Een fervent sigarenroker", aldus Bracco Gartner – werd bereid gevonden het museum officieel te openen. Zelf slaat Bracco Gartner een lekker sigaartje niet af en neemt hij graag een pijp ter hand. Ook het gebruik van snuiftabak is hem niet onbekend.
Zijn belangstelling voor geschiedenis en het plezier dat hij al veertig jaar schept in het verzamelen van tabaksgerelateerde parafernalia vormden een goede voedingsbodem voor het Tabaks Historisch Museum. "En Delft is een toepasselijke locatie voor een museum over de historie van tabak, want in 1630 waren hier al pijpmakers aan het werk. Zij maakten pijpen van aardewerk en lieten die meebakken in de ovens van de plaatselijke aardewerkbakkers. Daar is bewijs van, want het glazuur van het aardewerk is afgedropen op pijpen die bewaard zijn gebleven." De Prinsenstad kent nog meer tabakshistorie: de oudste sigarenfabriek van ons land van Hillen was hier gevestigd. Van 1772 tot 1937 werd hier menig sigaar gerold, een beeld dat we in de 21ste eeuw vooral associëren met Cuba en Latijns-Amerika.
Om zijn grote parate kennis over de tabaksgeschiedenis zo breed en nuttig mogelijk in te kunnen zetten, heeft Bracco Gartner de Stichting Nederlandse Tabakshistorie in het leven geroepen. Deze stichting dient als bron van informatie, maar kan bijvoorbeeld ook benaderd worden door filmmakers van historische films voor informatie en rekwisieten die binnen het tijdsbeeld van de film passen.
Op de vraag wat hij van het huidige tijdsgewricht vindt, waarin tabak goeddeels vogelvrij is verklaard, reageert Bracco Gartner als een ware liefhebber: "Ik vind het beleid wel erg betuttelend geworden. Het is net als met alcohol: je moet het met mate gebruiken. We weten al heel lang, dat roken niet gezond voor je is. En toch zijn er mensen die roken en desondanks heel oud worden. Wat de horeca betreft: dat je niet rookt in een restaurant is volkomen begrijpelijk, maar waarom moet het ook helemaal worden uitgebannen in de cafés? Waarom niet gewoon na 23.00 uur roken in de kroeg?"
Het Tabaks Historisch Museum aan de Van Bossestraat is uitsluitend op afspraak te bezichtigen en tijdens de Open Museumdag. Info: www.tabaksmuseum.nl en tel. 015 – 2122411.