De gemeente Delft heeft een tijdelijke afzetting om de boom geplaatst. (foto: Dennis van den Berg)
De gemeente Delft heeft een tijdelijke afzetting om de boom geplaatst. (foto: Dennis van den Berg)

Delftse 'Anne Frank-boom' wordt niet gekapt, maar gesnoeid

kijk op de wijk

DELFT - De monumentale vleugelnotenboom in het Wilhelminapark aan het Westplantsoen wordt volgende week niet gekapt, maar flink gesnoeid. Hierdoor kan de boom er naar verwachting weer jaren tegen. Buurtbewoners halen opgelucht adem.

Toen in juli een forse zijtak afbrak en de boom begon over te hellen naar de straatkant, nam de gemeente zich voor de boom uit veiligheidsoverwegingen te kappen. Een aantal omwonenden, onder wie George Stroomberg, kwam in opstand toen bleek dat de gemeente een spoedkapvergunning had aangevraagd. Stroomberg was met name gepikeerd over het feit, dat er door de gemeente niet eerst nader onderzoek was gepleegd of de boom nog gezond was en behouden kon blijven: "Weet je hoelang het wel niet duurt voor zo'n prachtboom is uitgegroeid tot wat het nu is? Ik kijk er dagelijks op uit. Dat wil ik niet zomaar kwijtraken." Op de dag dat de boom eigenlijk omgezaagd zou worden, verzamelden de bewoners zich in het park om de gemeente te overtuigen dat er eerst onderzoek zou moeten worden uitgevoerd om te bezien of de boom behouden kon worden.

Flink snoeien
De gemeente Delft ging overstag, en dat onderzoek is op maandag 1 augustus uitgevoerd. Daaruit kwam volgens de gemeente naar voren dat de boom weliswaar is besmet met de zogeheten dikrandtonderzwam, maar dat hij zeker behouden kan blijven – en wel door flink te snoeien. Het terrein rond de boom en de naastgelegen parkeerplaatsen werd daags na de geplande kap al afgezet met hekken om passanten en auto's te beschermen tegen afvallende takken. Om de boom te behouden, wordt hij een stuk lager en kleiner gemaakt. Ook wordt geprobeerd met de tak aan de oostzijde van de boom een natuurlijke verankering te creëren. De boom is nu ongeveer 17,5 meter hoog en 30 meter in omvang; na het snoeien is de boom 12,5 meter hoog en 20 meter in omvang. De gemeente verwacht dat de snoeiwerkzaamheden waarschijnlijk elke drie jaar moeten worden herhaald. De huidige verwachting is dat de boom hiermee weer tien jaar mee kan. De boom wordt wel jaarlijks geïnspecteerd. Afhankelijk van de resultaten daarvan kan het nodig zijn de werkzaamheden in de toekomst aan te passen, of om de boom alsnog te kappen. Stroomberg is blij met het resultaat: "Wij willen onze eigen 'Anne Frank-boom', zoals we hem zijn gaan noemen, nog niet missen."