Voorzitter Hans Scherpenhuijzen van Heliniet wil geen helihaven in of vlakbij Ypenburg.
Voorzitter Hans Scherpenhuijzen van Heliniet wil geen helihaven in of vlakbij Ypenburg.

Hoorzitting over vergunning helihaven Ypenburg in september

kijk op de wijk

DEN HAAG-YPENBURG – Als het aan de vereniging Heliniet ligt, komt er in het stadsdeel Ypenburg geen opstijg- en landingsplaats voor helikopters aan de Spoorlaan. 28 september vindt er een hoorzitting plaats over de vergunningsverlening.

De vereniging, met daarin diverse wijkbewoners die de nodige expertise in huis hebben, wordt aangevoerd door voorzitter Hans Scherpenhuijzen. Waarom ziet hij de komst van de helihaven niet zitten? "Geluidsoverlast en veiligheid zijn onze speerpunten. Er gaan dagelijks diverse helikopters landen en opstijgen op deze locatie. Daarbij gaat het om éénmotorige helikopters in plaats van tweemotorige, die Defensie, de politie en traumateams gebruiken. Als bij deze éénmotorige heli's technische problemen ontstaan, vrezen wij voor wat er allemaal kan gebeuren."
Al rond 2007 ontstonden de eerste plannen voor een helikopterhaven in stadsdeel Ypenburg. Omdat de onderneming die deze plannen koesterde de naam Helinet droeg, werd de naam voor de tegenbeweging Heliniet. De tegenstanders kregen steun vanuit de Haagse gemeentepolitiek en omringende gemeenten. Mr. Michel Plug van EBH Elshof Advocaten uit Delft verleende Heliniet juridische bijstand. Uiteindelijk bleek de locatie waar de helihaven oorspronkelijk gepland was te dicht bij de woonhuizen te liggen: Helinet trok zich terug, en de mensen achter Heliniet haalden opgelucht adem.
De eerste slag bleek gewonnen, maar niet de oorlog. Heliplan, een nieuwe partij die de helihaven wil gaan exploiteren, diende zich aan. In 2014 publiceerde de provincie Zuid-Holland een ontwerpbeschikking voor een luchthavenregeling, ditmaal aan de Spoorlaan. Aanleiding voor Scherpenhuijzen en de zijnen om weer in het geweer te komen. In oktober 2015 stelde Provinciale Staten desondanks de luchthavenregeling vast. Heliniet is in bezwaar gegaan tegen de door de gemeente Den Haag van rechtswege verleende omgevingsvergunning voor een helihaven aan de Spoorlaan. Dit bezwaar betreft met name dat de gemeente aanvankelijk uitging van de uitgebreide procedure, maar later besloot de vergunning volgens de reguliere procedure toe te kennen. Omdat de aanvraag slechts een hek betrof en de vergunning een helihaven betreft, is de gemeente ten onrechte afgeweken van het geldende bestemmingsplan. De hoorzitting van de adviescommissie bezwaarschriften vindt plaats op 28 september aanstaande. Wie op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen, kan terecht op www.heliniet.nl.