Voor het eerst mag de Stichting Kortebaan Nootdorp een nationaal kampioenschap organiseren.
Voor het eerst mag de Stichting Kortebaan Nootdorp een nationaal kampioenschap organiseren.

Kortebaandravers in Nootdorp dit jaar op jacht naar nationale titel

sport

NOOTDORP – De jaarlijkse kortebaandraverij in Nootdorp vindt op dinsdag 9 augustus plaats. Dit keer strijden de pikeurs en hun paarden niet alleen om de Zilveren Zweep, maar ook om de nationale titel.

Door: Dennis van den Berg

Als het aan voorzitter Marcel Knijnenburg en zijn medebestuursleden had gelegen, had de Stichting Kortebaan Nootdorp het Nederlands kampioenschap kortebaandraven vorig jaar al naar Nootdorp gehaald. In 2015 werd het drafsportevenement voor de twintigste keer door de stichting georganiseerd, en wat is er mooier dan je jubileum extra cachet te kunnen geven met een (inter) nationaal toernooi? Het NK Kortebaan is namelijk een open kampioenschap, waarop ook deelnemers van buiten onze landsgrenzen mogen inschrijven. Uiteindelijk ging de combinatie van jubileum en NK niet door, maar lang hoefden de bestuursleden niet te treuren: het NK Kortebaan van 2016 werd door de Nederlandse Draf- en Rensport (NDR) aan Nootdorp toegewezen.
Dat betekende, dat de zeven bestuursleden van Stichting Kortebaan Nootdorp een paar tandjes moesten bijzetten om alles rondom de drafwedstrijden in goede banen te leiden. "De juiste vergunningen, een veiligheidsplan dat van voor tot achter klopt, noem het maar op. Veel werk, maar absoluut noodzakelijk: er komt altijd heel wat publiek naar de kortebaanwedstrijden kijken, en dit jaar verwachten we dankzij het NK een nog grotere toeloop."

Sulky
Wat is nu eigenlijk een kortebaandraverij? Het gaat hier om een wedstrijd tussen twee paarden – met ieder een sulky, eenpersoons karretje, achter zich met een pikeur erin – in een rechte lijn over circa 300 meter lengte, volgens een knockoutsysteem. Het paard dat als eerste twee ritten heeft gewonnen gaat door naar de volgende omloop. Uiteindelijk blijven er twee paarden over, die de finale lopen. Wie die finale wint, mag zich de overall winnaar noemen.
Nootdorp heeft een traditie hoog te houden in deze tak van sport. De eerste draverij in deze kern dateert van 1795: als prijs stelde de plaatselijke kastelein een zilveren zweep beschikbaar, een fraai geborduurd kleinood. In 1950 wordt het langebaandraven in wedstrijdverband nieuw leven ingeblazen in het Drafcentrum, op de locatie waar nu winkelcentrum De Parade is gevestigd. In 1996 schakelt men over van langebaan- naar kortebaandraven. De eerste wedstrijden worden nog gehouden op de oude drafbaan: vanaf 2000 verkast dit sportieve evenement naar de Molenaar Blonkweg en sinds 2003 draven de paarden op het huidige parcours bij het sportpark aan De Poort.

Ponybrunch
Met de strijd om de Zilveren Zweep wordt de jaarlijkse kermisweek van Nootdorp afgetrapt. Om 10.30 uur start de dag met de Ponybrunch in Winkelcentrum De Parade, een programmaonderdeel voor kinderen met pony's. Een jury kiest uit alle deelnemertjes de leukste uitdossing.
Daarna gaan alle viervoetige deelnemers aan de brunch. Om 13.00 uur begint het programma van de kortebaan aan De Poort. Naast aantrekkelijke geldprijzen maken de legendarische zilveren zweep, een sierdeken en dit jaar het predicaat Nederlands Kampioen onderdeel van het pakket uit. Er verschijnen 24 paarden met sulky's aan de start: bij meer inschrijvingen wordt er geloot wie er mee mogen doen. Het evenement is gratis toegankelijk. "We hebben een trouw publiek, voor wie de wedstrijd een soort reünie verpakt in traditie is", vindt bestuurslid Henk Hoogweg.
"Daarnaast hebben we diverse vertegenwoordigers uit onze buurgemeenten te gast, zoals Delfts oud-burgemeester Verkerk en de locoburgemeester van Lansingerland." Burgemeester Francisca Ravestein komt een bord onthullen, dat door de gemeente Pijnacker-Nootdorp is geschonken aan de stichting. Dit bord verwijst naar het jaarlijkse toernooi en krijgt een vaste plek op de wedstrijdlocatie. Meer informatie: www.kortebaannootdorp.nl.