Met een beetje groen in je tuin komt er vanzelf veel moois je tuin ingelopen en -gevlogen. (foto: Jesper Neeleman)
Met een beetje groen in je tuin komt er vanzelf veel moois je tuin ingelopen en -gevlogen. (foto: Jesper Neeleman)

KNNV kan door de stenen de tuinen niet meer zien – en biedt hulp

Algemeen

DELFT – Huizenbezitters kiezen steeds vaker voor tuinen met meer stenen en minder groen. Dat is om meerdere redenen een slechte zaak, zegt Geert van Poelgeest, voorzitter van de KNNV afdeling Delfland.

Deze natuurclub voor Delft en de regio heeft 'natuur in de tuin' dan ook als jaarthema gekozen. Daar mag best weleens aandacht voor zijn, vinden ze, want het gaat helemaal de verkeerde kant op met onze tuinen. Zonde, vindt Delftenaar Van Poelgeest. Een groene tuin is allereerst beter voor de natuur, legt hij uit. "Neem klimaatverandering. Bomen en planten zorgen voor verkoeling, zorgen voor schaduw en houden in tegenstelling tot stenen nauwelijks warme vast."

Groene tuinen
Groene tuinen voorkomen bij hevige regenval bovendien dat al het water in één keer in het riool terechtkomt. Daarnaast is een groenere tuin beter voor de gezondheid, weet Van Poelgeest. "Want het is toch voor veel mensen genieten en ontspannend als je in een groene tuin zit. Het is het meest dichtst bijzijnde stukje natuur voor de mensen. Veel van onze leden zien ongelofelijk veel soorten dieren in hun tuin komen. Zo kan een tuin als een stukje paradijs voelen."
Toch zijn er nog genoeg regiogenoten die dit ticket naar het paradijs graag aan zich voorbij laten gaan. Vooral jongeren, lager opgeleide tuinbezitters èn werkende vrouwen verstenen hun tuin, weet Van Poelgeest. "Bovendien wordt, na een verhuizing, vaak gekeken hoe de buren het hebben", voegt hij eraan toe. En niet zelden wordt de aanpak van de buren gekopieerd. Blijft die trend zich voortzetten, dan veranderen steden nog meer en sneller in de stenen Sahara's die het al worden. Het is volgens de KNNV-voorzitter onzin dat een stenen tuin goedkoper is. "Ik heb dat weleens uitgerekend, maar een versteende tuin kost juist meer, zeker in aanleg. Het euvel is echter dat mensen vaak de verkeerde planten kiezen, en/of die op de verkeerde plek zetten."

Handje helpen
Omdat 'natuur in de tuin' het jaarthema van de KNNV afdeling Delfland is, bieden de leden iedereen gratis een tuinadvies aan. "Zo iemand komt dan een keer op bezoek. Dan wordt doorgenomen wat de tuinbezitter wil en wat 'ie dan het beste kan doen als 'ie bijvoorbeeld een onderhoudsvriendelijke tuin wil. Wij kunnen daarin met onze kennis uitstekend adviseren. Er zijn genoeg mogelijkheden voor veel groen in de tuin, maar waar je weinig werk aan hebt."
We zouden wat meer moeten samenwerken met de natuur, vindt Van Poelgeest. En dan wordt het er rond je huis alleen maar mooier op.
Meer weten? Kijk dan op www.knnv.nl/afdeling-Delfland.