Wie z'n fiets goed vastzet heeft nog geen garantie dat dieven van de fiets afblijven. Zelfs het zadel is soms niet veilig. (foto: Koos Bommelé)
Wie z'n fiets goed vastzet heeft nog geen garantie dat dieven van de fiets afblijven. Zelfs het zadel is soms niet veilig. (foto: Koos Bommelé)

Fietsendiefstal neemt toe

Algemeen

DELFT - Diefstal van fietsen gaat in Delft onverminderd verder. Fietswinkels en politie merken laatste tijd een toename. Opvallend vaak betreft het fietsen met ringslot en insteekketting.

Door: Jesper Neeleman

"Bijna dagelijks komt hier wel een klant wiens fiets is gestolen", vertelt een medewerker van Wijtman Bike Totaal. "Soms zijn ze zelfs in tranen. Dan hebben veel veel geld neergelegd voor een fiets en zijn ze 'm al gauw weer kwijt." Daarbij lijkt het tegenwoordig niet meer uit te maken of het laat of midden op de dag is, of dat het een rustige of drukke plek is. "Het gebeurt overal", weet Reinier van Profile Van der Plank. "Ook wij krijgen veel gedupeerde klanten over de vloer. Het lijkt erop dat fietsendieven een systeem hebben gevonden sloten met insteekketting te forceren. Het lijkt makkelijk, twee sloten met één sleutel, maar het nadeel is dat ze ook maar één slot open hoeven te krijgen."
Een politiewoordvoerder laat weten dat fietsendieven steeds gehaaider worden. "Het is bijna een beroep geworden", zegt politiewoordvoerder Ferry van der Meer. "Daarbij zijn steden als Delft, waar veel wordt gefietst, een paradijs voor fietsendieven." Dat blijkt ook uit de cijfers. In 2015 werd in Delft 1495 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal. Dat was een stijging van 14 procent ten opzichte van 2014. Uit cijfers op www.hoeveiligismijnwijk.nl blijkt dat in de eerste helft van dit jaar al 733 keer aangifte is gedaan van fietsendiefstal, met een piek in de maand juni. De meeste werden gestolen in de binnenstad (306) en in Buitenhof (188).
Ook verzekeraars worden er horendol van. Zij moeten steeds vaker fietsen vergoeden, met steeds hogere premies tot gevolg. "Onze verzekeraar heeft een onderzoek ingesteld", zegt de medewerker van Wijtman. "Daaruit bleek dat ze grotendeels naar Oostbloklanden gaan. De lokale Marktplaats-websites staan daar vol fietsen van Nederlandse merken." Die trend merk je met meer gestolen goederen, zoals auto's, weet de politiewoordvoerder. "Kennelijk is daar een grote afzetmarkt."
Hij adviseert fietsen zoveel mogelijk, zo goed mogelijk en als het kan met twee wielen ergens aan vast te zetten. "Je hebt nooit de garantie dat 'ie niet wordt gestolen, maar het is net als met woningen: je kunt op diefstal wel aanzienlijk verkleinen."