Afbeelding

Andro Biswane

vaste rubrieken

Andro Biswane is een gitarist pur sang. De 51-jarige Delftenaar trad al overal ter wereld op en leeft van en voor de muziek.

1. Waarom wilde je op de TU-bieb, met kungfu-groet en gitaar, worden gefotografeerd?
"Ik vind het een mooi gebouw. In de zomer zit ik hier vaak op het dak, te genieten van de zon of gitaar te spelen. De zon laat zich hier het langst zien. De ene vuist in de groet staat voor 'vechten', de hand erover heen staat voor 'liever niet vechten'."

2. Hoe gaat het met je?
"Goed. Ik heb het idee dat ik in balans bellen en bij mezelf blijf. Daar word ik steeds beter in. Het leven is net een puzzel en je moet de sleutel vinden. Voor waar ik nu sta, denk ik die wel gevonden te hebben, ja."

3. Wat betekent muziek voor je?
"Het is een uitlaatklep. Daarnast is het bevredigend om op te treden en dat ook goed te doen. Of het nu standaard of hele uitdagende en bijzondere muziek is: het moet niveau hebben en goed klinken. Ik heb daar veel voor gestudeerd. Ik heb de westerse lijn gevolgd en op de klassieke gitaar afgestudeerd aan het conservatorium. Maar mijn cultuur is Afro, dat heeft meer een niet formele opleidingslijn. Dat is kijken, luisteren, nadoen. Je diploma in de Afro-muziek is als je de dansvloer gevuld kan houden. Ik combineer zo het beste van twee werelden."

4. Wat is het mooiste dat muziek je heeft gebracht?
"Reizen over de wereld. En overal mensen ontmoeten die je soms niet verstaat, maar waarmee je dankzij de muziek toch contact hebt. Het merendeel van die buitenlandse optredens was de afgelopen 35 jaar met m'n band Fra Fra Sound."

5. Je bent muzikaal, maar ook behoorlijk sportief...
"Klopt. Vroeger deed ik taekwondo, tegenwoordig kungfu. Laatst ben ik benoemd tot één van de vijf Chin Woo-tijgers bij de kungfu grootmeester Chi FU. Dat kan je worden als je een bepaalde reputatie hebt, jezelf inzet, bepaalde skills hebt en een voorbeeld voor anderen bent. Best bijzonder ja, maar het daagt nu nog niet zo. Misschien ben ik na 41 jaar toch een nuchtere Hollander geworden."

6. Waar kan je om lachen?
"De laatste tijd merk ik dat dieren hele grappige en bijdehante dingen kunnen doen. Toen ik eens in Curacao was en in de zee stond, voelde ik steeds iets tegen m'n scheenbeen knallen. Toen ik keek bleek het zo'n klein visje die helemaal boos tegen me zwom. Ik was in zijn gebied en moest weg. De kleinste zijn de brutaalste."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Zou ik live-muziek promoten en straatmuzikanten met rust laten. In Delft en veel andere steden wordt moeilijk gedaan over straatmuzikanten. Dat beknepen Calvinistische kan ik niet zo goed tegen. Muziek is juist verbroedering en genezing."

8. Wat weten veel mensen niet over je?
"Welke haarlotion ik gebruik. En dat ga ik ook niet vertellen."

9. Je kwam als 10-jarige jochie naar Nederland. Hoe was dat?
"Van de ene op de andere dag ben je in een compleet ander land, met andere gewoontes en regels. Met leeftijdgenootjes spelen is gelukkig overal hetzelfde. Net als het kattenkwaad. Hoewel: in Suriname gingen we maar niet belletje trekken. De honden daar zijn wat anders, haha. En als we daar gingen zwemmen, bleken later dat daar krokodillen en pythons bij dat water zaten. Je speelt daar in een soort jungle. In Nederland ging het er plots veel voorzichtiger aan toe."

10. Volgens je zus ben je een rolmodel. Voel je je ook zo?
"Nee. Maar ik ben me er wel van bewust dat de dingen die ik zeg en doe gezien en gehoord worden. Maar ik ben verder geen popster. Het loopt wel los."