Een badgast laadt haar telefoon op bij de Nuna.
Een badgast laadt haar telefoon op bij de Nuna.

Nuon Solar Team laadt telefoons op met zonne-energie in Scheveningen

Algemeen

DELFT - Strandbezoekers in Scheveningen konden woensdag hun smartphones, laptops en speakers opladen met energie van de zon. Het Nuon Solar Team stond de hele middag bij de pier om badgasten aan stroom te helpen.

Tegelijkertijd testten ze het piekvermogen van hun zonnepaneel. De belangstelling was groot. Het Nuon Solar Team kon op het strand honderdvijftig apparaten opladen aan zonneauto Nuna. De zonnewagen kon de toestroom gemakkelijk aan. Het paneel moest soms zelfs even uit worden gezet. "Dankzij de felle zon kon Nuna naar vol vermogen stroom opwekken, waardoor er zelfs teveel stroom was. Ik denk dat we daarmee vandaag wel driehonderd telefoons of tablets hadden kunnen opladen", rekent mechanicus Pim Wubben uit. Het team hoopt dat de zon straks in Zuid-Afrika net zo hard schijnt, want in september neemt de zevenvoudig wereldkampioen zonneracen het hier tijdens de SASOL Solar Challenge op tegen uitdagers van over de hele wereld.
Het testen van het piekvermogen was niet het enige doel van de actie. De Delftse studenten wilden de badgasten op een ludieke manier laten ervaren wat mogelijk is met zonne-energie. "Als studenten hebben wij een passie voor zonne-energie en innovatie op dat gebied", vertelt David Kester, één van de coureurs van de zonneauto. "Op het strand zijn geen stopcontacten, maar met de Nuna hebben wij altijd zonne-energie bij de hand. Onze passie en onze stroom deelden we graag met de strandbezoekers."