De twee voormalige kruittorens worden nu 'bewoond' door Delftse scouts.
De twee voormalige kruittorens worden nu 'bewoond' door Delftse scouts.

Kruit en munitie maken plaats voor Baden-Powells waarden en normen

kijk op de wijk

DELFT – Het Scoutcentrum Kruithuis aan de Schie is een toonbeeld van nuttig gebruik van een monumentaal complex. Men ziet er jaarlijks vele jonge gasten de kamp(eer)ervaring van hun leven meemaken.

Het binnenterrein van het Scoutcentrum Kruithuis ligt er verlaten bij. Een jong gezin meerkoeten komt schooien om wat broodkruimels. Vrijwilliger Herman de Bruin grinnikt: "Meestal zijn meerkoeten niet zo brutaal. Je kunt wel zien, dat ze mensen gewend zijn." De familie meerkoet ziet inderdaad regelmatig hele volksstammen passeren. De laatste groep scholieren die hier het groep-acht-schoolkamp heeft beleefd heeft reeds de poort achter zich dichtgetrokken, maar de reuring op en rond de Parel aan de Schie keert al heel snel weer terug. "Dan komen scoutinggroepen uit alle windstreken hier hun kampement opslaan", weet Herman.
Het voormalige buskruitmagazijn wordt in de periode 1660-1662 gebouwd op een 'kanonschot' afstand van de historische binnenstad. Daar wil men het explosieve goedje niet meer hebben, nadat het Kruitmagazijn in het voormalige Clarissenklooster in 1654 is ontploft (de 'Delftse Donderslag'). Hofarchitect Pieter Post mag zich van de Raad van State uitleven op het ontwerp. Aan de kant van de Schie komt het poortgebouw te liggen, aan de zuidkant wordt het gebouw gesitueerd waar het kruit wordt verpakt. Midden in de vijver liggen de twee vierkante torens met dikke wanden, waar het buskruit wordt opgeslagen. Aan de noordkant van het terrein ligt het wachtgebouw, waar de militairen die het Kruithuis bewaken zijn gehuisvest.
Tot de Tweede Wereldoorlog wordt het Kruithuis gebruikt door de landmacht, onder meer als opslag van munitie. Na de oorlog komt het monumentale gebouw in gemeentelijke handen. Roeivereniging Proteus-Eretes wordt enige tijd gebruiker van de accommodatie, totdat deze club in de jaren 1990 de Schie oversteekt. Scoutinggroepen Willem de Zwijger, de Delftsche Zwervers en Aymon worden vaste gebruikers van het Kruithuis. Na een langdurig politiek steekspel trekt de scouting aan het langste eind: het monument blijft gemeentelijk eigendom, de padvinders krijgen een eeuwigdurend pachtcontract. Zie www.scoutcentredelft.nl.