De hoofdmoot van de leerlingen van Rootz Muziekscholen volgt pianoles. (foto: Liesbeth Bergen)
De hoofdmoot van de leerlingen van Rootz Muziekscholen volgt pianoles. (foto: Liesbeth Bergen)

Rootz Muziekschool: 'Muziek leren maken moet leuk zijn'

kijk op de wijk

PIJNACKER-NOOTDORP – Eigenwijs en op maat: dat is de slogan van Rootz Muziekschool, met vestigingen in zowel Delft als Pijnacker-Nootdorp.

Als je ergens letterlijk en figuurlijk spelenderwijs leert, dan is het wel bij Rootz. Aan de vooravond van het vijfentwintigjarig bestaan kan de muziekschool bogen op een leerlingenbestand van 750 personen, zowel heel jong als al enigszins op leeftijd uit Delft, Pijnacker-Nootdorp en de wijde omgeving. "Muziek is van alle leeftijden", vindt directeur Guus Jochems. Zelf afgestudeerd aan het conservatorium richtte hij in 1992 Rootz op. "We begonnen in Delftstede aan de Phoenixstraat met een paar lokaaltjes. Nu hebben we elf leslokalen in gebruik op die locatie." Maar Rootz is niet alleen in de Prinsenstad actief. De muziekschool sloeg haar vleugels uit naar de omringende plaatsen en nestelde zich in Cultura aan de Dorpsstraat 7 in Nootdorp, waar de muziekopleiding drie lesruimtes in gebruik heeft, en het CMJV gebouw aan de Kerkweg 24 in Pijnacker, waar vier lesruimtes worden benut voor het muzikale onderwijs. In totaal zijn er 36 professionele docenten actief binnen de muziekschool.
Op de vraag welk instrument binnen Rootz Muziekschool het populairste is, geeft Jochems als antwoord: "Dat is nog altijd de piano. Het gros van onze leerlingen volgt pianolessen." Maar dan moet je toch noten leren lezen? "Dat klopt, maar dat doen we dus niet op een schoolse manier. Je leert het instrument van je keuze kennen en wordt tegelijkertijd spelenderwijs vertrouwd gemaakt met het notenschrift. Muziek leren maken moet in de eerste plaats leuk zijn." Naast het leren bespelen van een instrument kun je bij Rootz ook zangles volgen. "Geen opleiding voor een klassieke zangstem, maar gericht op lichte muziek. We hebben hiervoor uitstekende docenten in dienst die zelf regelmatig op het podium staan, onder meer als backingvocalisten bij bekende artiesten."
Om de muzikanten en zangers ervaring te laten opdoen met optreden voor een publiek, worden regelmatig open dagen georganiseerd. Dit weekend presenteert de afdeling Pijnacker-Nootdorp zich in het CJMV gebouw, op zaterdag 18 juni tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Wie meer wil weten over de lessen die gevolgd kunnen worden, de locaties van de muziekschool en de tarieven kan een blik werpen op www.rootzmuziekschool.nl.