Het MeisterSinger horloge geeft de tijd ouderwets goed aan. Dit model is de Perigraph, met datum.
Het MeisterSinger horloge geeft de tijd ouderwets goed aan. Dit model is de Perigraph, met datum.

Een horloge voor mensen die 'relaxed' willen klokkijken

kijk op de wijk

DELFT – Van Loenen Horlogerie heeft diverse bijzondere klokken en klokjes in het assortiment. Een van de pronkstukken is het MeisterSinger horloge, dat één wijzer heeft.

"Veel mensen kijken raar op, als ze een klok of een horloge met maar één wijzer zien. Maar dat komt uitsluitend, omdat tegenwoordig twee of meer wijzers de standaard zijn", frist Tjan van Loenen onze geheugens op. "Tot pakweg het jaar 1700 hadden klokken maar één wijzer, die van uur naar uur schoof. Nu noemen we dat de kleine wijzer van een klok of horloge." Tjan loopt vanuit de horlogerie naar buiten en wijst op de klok van het Stadhuis op de Markt. "Die klok heeft maar één wijzer. De uiteinden zijn goudkleurig en het middenstuk is zwart, daarom lijkt het van afstand op twee wijzers, maar het is er maar één. Dat weet ik zo goed, omdat wij het onderhoud van deze klok verzorgen, net als van de klokken van de Oude en de Nieuwe Kerk."
Met de introductie van de grote wijzer, die precies de minuten van het uur aangeeft, werd de exacte tijdsaanduiding een stuk nauwkeuriger. Al is dat meer een gevoelskwestie, vindt Tjan: "De klokken met één wijzer lopen net zo goed op tijd, je kunt er alleen minder nauwkeurig de tijd van aflezen dan van klokken met twee wijzers. Als je wilt onthaasten maar toch besef van tijd wilt houden, is een horloge met één wijzer dus best wel 'relaxed'."
Het Duitse horlogemerk MeisterSinger speelt hierop in en brengt horloges op de markt met één wijzer. Ondanks het feit dat ze de 'oude' manier van tijdsaanduiding hanteren, gaat het hier niet om een historisch merk, weet Tjan: "MeisterSinger is eigenlijk pas actief sinds 1990. Het merk heeft zo'n vijftig verschillende modellen, allemaal voorzien van een oerdegelijk Zwitsers uurwerk. Dit uurwerk heeft geen batterij maar een veer, waarmee je het horloge eenmaal per dag moet opwinden. Er is ook een type met twee veren, de Circularis: als je die opwindt, loopt het uurwerk wel vijf dagen. Omdat het zo'n bijzonder horloge is, is het inmiddels behoorlijk gewild onder verzamelaars." Interesse in dit bijzonder stijlvolle MeisterSinger uurwerk? Stap eens binnen bij Van Loenen Horlogerie aan de Markt 63 in Delft en ontdek de relaxte manier van tijdsaanduiding.