'Dit is oneerlijk en politiek onwaardig'

Politiek

DELFT – Tot nu toe hebben nog geen tweehonderd Delftenaren hun handtekening gezet voor een referendum over een asielzoekerscentrum in Delft. De benodigde vierduizend krabbels lijken daarmee onhaalbaar.

Om een referendum over de vraag 'wel of geen asielzoekerscentrum in Delft' van de grond te krijgen, moeten op maandag 13 juni minimaal vierduizend handtekeningen zijn verzameld. Met nog twee weken te gaan ziet het er niet naar uit dat er nog 3800 Delftenaren de moeite nemen naar één van de zes locaties te komen om hun krabbel te zetten.
Martin Stoelinga, fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft en fervent tegenstander van een asielzoekerscentrum op Delfts grondgebied, vindt het niet vreemd dat het zo stroef gaat. Het wordt de indieners en voorstanders van een referendum volgens hem onmogelijk gemaakt. "De gemeente wil natuurlijk geen referendum, dus werken ze dit zoveel mogelijk tegen. Delftenaren kunnen maar op zes plekken hun handtekening zetten, tot 4 uur 's middags. Maar dan werken de mensen nog." Op het Stadhuis kan ook op zaterdag worden getekend. Volgens Stoelinga moest menig potentieel handtekeningzetter op zaterdag bij het Stadhuis echter teleurgesteld afdruipen omdat hier bruiloften of andere gelegenheden waren. "Dit is oneerlijk. Met landelijke verkiezingen zou zoiets ondenkbaar zijn. Het is ondemocratisch, oneerlijk en politiek onwaardig. Zeg dan gewoon dat je geen referendum wilt." Het lijkt schier onmogelijk dat de benodigde 3800 handtekening komende twee weken nog zullen worden gezet. 'De Snor' zegt de handdoek echter nog niet in de ring te gooien. "Ik ben een gelovige jongen, ik ga door het einde."