Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Soms denk je bij het zien van oude foto's van de stad: "Komt me vaag bekend voor, maar ik kan het niet thuisbrengen".
Niet zelden heeft dat te maken met een gebouw, of gebouwen, op de bewuste foto die in het huidige straatbeeld niet meer terug te vinden zijn. Gesloopt dus. Zo ook de op de oude foto figurerende Sint Hippolytuskerk.
Die Hippolytus speelde nogal een rol van betekenis in het verleden van de stad. De goede man was in de derde (!) eeuw bisschop van Rome en werd naar goed katholiek gebruik heilig verklaard. Toen onze stadsgenoten in 1396 een klinkende overwinning op de Friezen - die waren ver van huis - behaalden, kregen zij van Hertog Aalbrecht van Beieren hun verloren rechten weer terug. Het verhaal gaat dat zij als dank voornoemde Hippolytus als patroonheilige van de Oude Kerk benoemden. Toen er eeuwen later tegen de Spanjaarden werd gevochten - samen met de Prins van Oranje - verdween de heilige Hippolytus van het toneel en sprak men weer van de Oude Kerk. De herinnering bleef door de naamgeving 'Hippolytusbuurt'. De op de linker foto zichtbare kerk die was gesitueerd tussen de Voorstraat en de Verwersdijk.
In het tweede deel van de vorige eeuw moest de kerk plaats maken voor nieuwbouw. De foto is gemaakt schuin voor het Floratheater. Het pleintje voor wat we nu kennen als het Floratheater heette ooit de 'Verckensmarckt'. Wellicht dat hier op deze locatie ooit varkens werden verhandeld. Op de oude foto uit 1930 is op de gevel van het huidige Floratheater te lezen: 'Witte Bioscoop'.
De naam 'Witte Bioscoop' werd in Nederland gegeven aan bioscopen met een Christelijke inslag. In deze bioscopen werden uitsluitend gecontroleerde familiefilms zonder prikkelende beelden vertoond. De 'Witte Bioscopen' waren meestal op zondag gesloten en stonden onder toezicht van een commissie waarin een dominee en twee mensen uit het onderwijs zitting hadden.
Decennia later was het geheel andersom met die prikkelende beelden: de Flora Bioscoop stond toen vooral bekend om de smuchtige films die er werden gedraaid. Titels als 'Slipjes In De Alpen' en meer van dat soort natuurfilms.
Dat had de dominee vast niet zo bedoeld...

Afbeelding