Eén van de 39 nieuwe bomen aan het Kerstanjepad, op de grens van Delft en Rijswijk.
Eén van de 39 nieuwe bomen aan het Kerstanjepad, op de grens van Delft en Rijswijk.

Lage bomen aan het Kerstanjepad vangen veel wind

Algemeen

DELFT – De Gemeente Delft mocht vorig jaar 39 populieren aan het Kerstanjepad kappen, alleen moest hier dan wèl 39 nieuwe bomen van 12 meter lang terug komen. De nieuwe bomen kwamen er, alleen zijn het tot groot ongenoegen van buurtbewoner Torsten Gerhardt eerder 'grassprietjes'.

Door: Jesper Neeleman

De oude bomen moesten wijken omdat ze bovenop een dijk stonden. Dat was gevaarlijk, want mocht er één omwaaien dan kon dit een dijkdoorbraak veroorzaken.
Het had echter wat voeten in de aarde voordat de zaag erin kon. De bomen werden bewoond door een groep dwergvleermuizen, dus moesten er zelfs natuurdeskundigen aan te pas komen. De Gemeente Delft kreeg uiteindelijk een vergunning om te kappen. "Daarin staat dat er 12 meter lange bomen met een minimale stamomtrek van 25 centimeter terug moesten worden geplant", benadrukt Gerhardt. "Dat was geen losse belofte die een keer mondeling is gedaan, het staat er keihard in. Wij hebben daarom nooit bezwaar gemaakt tegen die vergunningen, want bomen van 12 meter zijn wat ons betreft prima." Begin vorig jaar stonden er echter opeens 39 jonge boompjes aan het Kerstanjepad. Gerhardt noemt het liever grassprietjes. "En nu zeggen ze bij de gemeente: 'Ach, het was niet de bedoeling wat in de vergunning stond, en over tien jaar zijn deze bomen óók groot. Het is gewoon absurd. Waarom heb je dan vergunningen, als je je er toch niet aan houdt?"

Verhaal halen
Torsten Gerhardt en een andere buurtbewoner gingen daarom verhaal halen bij de adviescommissie voor bezwaarschriften. Die stelde hen eind vorig jaar deels in het gelijk. De commissie merkte op dat Delft zich inderdaad niet aan de gemaakte afspraken wat betreft de lengte en omtrek heeft gehouden. Het College van B en W staat volgens de commissie in haar recht handhavend op te treden.
Dat zorgt voor een opmerkelijke situatie. De gemeente heeft namelijk de vergunning aangevraagd, de gemeente heeft de vergunningen verleend, de gemeente heeft zich er niet aan gehouden en nu zou de gemeente handhavend tegen zichzelf moeten optreden. "Natuurlijk gaan ze niet tegen zichzelf handhaven", weet Gerhardt. Dus is het al maanden stil. De gemeente laat desgevraagd bij monde van een woordvoerder weten dat het college 'binnenkort' een besluit neemt over het advies van de adviescommissie van bezwaarschriften. De vraag waarom ervoor is gekozen bomen van 3 meter te planten, krijgen we geen antwoord op.
Gerhardt vindt het een goed voorbeeld van de arrogantie van de macht. "Gemeente en college vinden dat ze zich niet aan de regels hoeven te houden, de gemeenteraad is niet in staat hierop te controleren." Als het aan Gerhardt ligt, komen die 10 meter lange bomen er alsnog. "Er stonden hier jarenlang mooie, grote en statige bomen. Momenteel ziet het er niet uit. Vleermuizen heb ik niet meer gezien. Maar het ergste vind ik wel dat er geen enkel respect voor de regels is getoond. Wat is dan nog de waarde van een vergunning?"