Afbeelding

Huib de Jong

vaste rubrieken

Huib de Jong (67) is initiatiefnemer van Canal Art, waarmee hij creatievelingen uitdaagt om in de festivalmaand juni met kunstuitingen op diverse grachten te exposeren.

1. Waarom wilde je op het Vrouwjuttenland worden gefotografeerd?
"Omdat dit één van de grachten van Canal Art is. In de grachten aan de Voldersgracht, het Vrouwjuttenland en Dertienhuizen komen in juni drie weken lang drijvende kunstuitingen te liggen."

2. Hoe ben je op dat idee gekomen?
"Het is spontaan opgekomen. Delft heeft prachtige grachten en ik vond het een mooie uitdaging om te kijken wat creatievelingen zouden maken als ze eens uitgedaagd worden voor een totaal ander soort opdracht dan ze gewend zijn."

3. Ben je zelf creatief?
"Ja, dat zit in mijn bloed. Van huis uit is iedereen bij ons muzikaal en ik ben architect geworden. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij de Mooi Weer Spelen en Fringe. Ik vind het belangrijk dat mensen zich sterk maken voor culturele uitingen in Delft."

4. Is water het enige vereiste?
"Niet helemaal. Omdat we geen overlast voor de omwonenden willen veroorzaken, mag het niets met licht en geluid te maken hebben. Daarnaast hebben we meegegeven dat het leuk zou zijn om in hun ontwerp rekening te houden met het feit dat dit jaar het Jaar van Vermeer is."

5. Is er veel belangstelling?
"Op dit moment werken dertig enthousiastelingen aan een idee. Hopelijk worden dat er meer, maar het kan ook zijn dat ze niet helemaal aan onze verwachtingen voldoen, waardoor ze niet kunnen deelnemen. Ik heb in eerste instantie een oproep via Facebook gedaan en ben later met Kadmium en de overkoepelende organisatie van studentenverenigingen gaan praten."

6. Zoek je professionele kunstenaars?
"Die zijn uiteraard welkom, maar we willen ook onbekende creatievelingen aanmoedigen om eens met hun werk naar buiten te treden. Canal Art moet echt een podium worden waar je kunt laten zien wat je kunt en doet, je niet verstoppen op die zolderkamer! Geïnteresseerden en vrijwilligers kunnen zich nog opgeven via huib.dejong@hotmail.com"

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... had ik de afgelopen jaren geprobeerd het culturele karakter op niveau te houden ten opzichte van 2007. Natuurlijk moet er bezuinigd worden, maar de Delftenaar werkt keihard en moet daarvoor beloond worden. Cultuur is als brood: een eerste levensbehoefte. Daar bezuinig je niet op. Bij een cultureel actieve stad ga je eerder de stad in en blijf je niet thuis hangen. Financiële problemen mogen nooit een excuus zijn om te bezuinigen op cultuur. Je moet de stad in beweging houden, anders gaat hij dood."

8. Met Canal Art bijvoorbeeld??
"Zo is het wel bedoeld. Het zou mooi zijn als dit een vervolg krijgt en het begin van een traditie is. Ik stel voor om een beweging te starten met mensen die het culturele gebeuren aanspreekt. Zo kan een soort gemeenschap ontstaan van waaruit samenwerkende impulsen komen om het culturele klimaat op te vijzelen."

9. Heb je zelf een inzending?
"Ik doe vooral voor de vorm mee en heb voor een aforisme gekozen: 'Water stroomt'. Deze woorden worden net als de andere kunstuitingen in het midden van de gracht aan steigerbuizen bevestigd."

10. Heeft het water voor jou een speciale betekenis?
"Ja, op het water is alles vrij. In de openbare ruimte heb je overal te maken met verkeer en andere obstakels, maar op het water kan alles. Ik vind het dan ook apart dat nog niemand eerder op het idee is gekomen."