Ruim 30.000 mensen kwamen al naar Delft om Het straatje van Vermeer te bekijken.
Ruim 30.000 mensen kwamen al naar Delft om Het straatje van Vermeer te bekijken.

Museum Prinsenhof Delft breekt records met Het straatje van Vermeer

cultuur

Het straatje van Vermeer heeft al ruim 30.000 bezoekers naar Museum Prinsenhof Delft getrokken. Met twee maanden achter de rug en nog acht weken voor de boeg, wordt het beoogde bezoekersaantal van 40.000 waarschijnlijk ruimschoots overtroffen.

De tentoonstelling Vermeer komt thuis – Het straatje terug in Delft is hiermee de succesvolste tentoonstelling van de afgelopen jaren.

Trots
Directeur van Museum Prinsenhof Delft Patrick van Mil is trots: "Wat deze tentoonstelling zo bijzonder maakt, is dat je na het bekijken van Het straatje en de werken van Vermeers tijdgenoten zó de stad inloopt waar ze allemaal zijn gemaakt. Letterlijk op een paar honderd meter lopen. En als je onze app gebruikt, dan komt dat zeventiende-eeuwse Delft ook echt weer tot leven."
De bezoekers komen uit alle windrichtingen op Het straatje af. "Het hangt hier ook eigenlijk mooier dan in het Rijksmuseum", vindt Van Mil. "Goed belicht en alle ruimte om het rustig in je op te nemen." Na 17 juli gaat het schilderij terug naar Amsterdam. De kans dat er snel weer een Vermeer in Delft te zien zal zijn, is gering. Er zijn maar 35 werken van de schilder bekend en die worden niet vaak uitgeleend.

Vermeerdag
Tot die tijd valt er nog genoeg te genieten in het Delft van Vermeer. Zo geeft professor dr. Frans Grijzenhout, die ontdekte waar Het straatje gesitueerd is, op dinsdagavond 31 mei een lezing in het museum over zijn onderzoek. Op 11 juni zijn alle mensen met Vermeer als achternaam welkom voor de Vermeerdag in Delft, met onder meer een gratis bezoek aan Het straatje, en op 9 en 10 juli vindt de filmische vertoning plaats van de opera 'Writing to Vermeer' (1999) van Louis Andriessen. Daarnaast is er tweewekelijks op zondag een instaprondleiding Vermeer komt thuis. Kijk voor nog meer informatie op de website
www.vermeerkomtthuis.nl