Wethouder Marloes Borsboom. (foto: Najib Nafid)
Wethouder Marloes Borsboom. (foto: Najib Nafid)

Successen en uitdagingen RijswijkBuiten aan de basis van het Grote Duurzaamheidscongres

lopende zaken

RIJSWIJK – Het Grote Duurzaamheidscongres van de gemeente Rijswijk op donderdag 19 mei moet meer Nederlandse gemeenten, (lokale) ondernemers en de eigen inwoners op het juiste, duurzame spoor zetten.

Met een woningbouwproject als RijswijkBuiten loopt de gemeente Rijswijk voorop qua duurzaam wonen en leven. Wethouders Marloes Borsboom (Duurzaamheid) en Ronald van der Meij (RijswijkBuiten) willen het daarbij niet laten. Uit een gemeentebrede nulmeting is gebleken, dat er nog veel moet gebeuren om heel Rijswijk klimaatneutraal te maken. "Een mooie uitdaging", aldus de wethouders.
Om het succes van RijswijkBuiten te delen met andere partijen en mogelijke doelgroepen, heeft de gemeente Rijswijk het initiatief genomen voor het Grote Duurzaamheidscongres in de Broodfabriek op donderdag 19 mei. Het middagprogramma richt zich op gemeenten en landelijke overheden. De successen van RijswijkBuiten worden besproken, maar ook de vraagstukken die nog spelen en de vervolgstappen die hierbij horen. Dagvoorzitter Inge Diepman ontvangt onder anderen Meindert Smallenbroek van het Ministerie van Economische Zaken, Job Dura van Dura Vermeer en minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst. Er zijn zes workshops, waaraan de aanwezigen in twee rondes kunnen deelnemen.
Het avondprogramma is gericht op de inwoners van Rijswijk, het verenigingsleven en lokale ondernemers. Maurits Groen, de Duurzaamste Nederlander van 2015, komt vertellen hoe Rijswijk het beste duurzaam kan worden. 'Bijenkoningin' Deborah Post geeft een toelichting op biodiversiteit. Men kan deelnemen aan zes workshops en de Duurzaamheidsmarkt bezoeken. Wie erbij wil zijn, moet zich vooraf aanmelden via www.hetgroteduurzaamheidscongres.nl.