Jeugdige handelaar Thijs doet goede zaken op de Pijnackerse vrijmarkt.
Jeugdige handelaar Thijs doet goede zaken op de Pijnackerse vrijmarkt.

Koningsdag in Pijnacker: de kou verdreven met glühwein en chocomel

kijk op de wijk

PIJNACKER - Een bijzonder koude Koningsdag kreeg ons land afgelopen week voorgeschoteld. De Oranjevereniging van Pijnacker en de plaatselijke bevolking leken daar niet onder gebukt te gaan.

Op de website van de Oranjeklanten werd al aangekondigd, dat door het schenken van warme winterdranken als glühwein en chocolademelk op het Raadhuisplein en de Sportlaan getracht zou worden er een warme feestdag van te maken.
Aan de publieke belangstelling ligt het op Koningsdag dan ook niet. De grote tent naast de sportvelden bij de Sportlaan puilt haast uit van de mensen, die graag warm en droog willen zitten. De kinderen vermaken zich opperbest in de speeltoestellen of wachten geduldig op hun beurt om geschminkt te worden. Buiten de tent zitten de echte bikkels in de attracties van de minikermis, rijden ze rondjes op een echte quad en mogen ze plaatsnemen achter het stuur van een minigraafmachine. Een treintje rijdt af en aan tussen de Sportlaan en het Raadhuisplein, waar eveneens een grote tent staat opgesteld. Hier is een speciale kindershow te zien.

Vrijmarkt
In de Stationsstraat is de vrijmarkt gesitueerd. Kinderen en hun ouders hebben hun koopwaren uitgestald op de stoep en de straat. Als de wind opsteekt en de lucht betrekt, weten de meesten wel hoe laat het is: spulletjes afdekken en schuilen…
Thijs Datema wil net een slokje van zijn warme chocomel nemen, als de wind vat krijgt op zijn oranje hoedje. Hij weet het hoofddeksel nog net van straat te plukken, voor het buiten zijn bereik wordt geblazen. De zaken gaan goed bij Thijs en zijn moeder Lian, die om tien uur 's ochtends dit plekje betrokken hebben. Ze hebben vanaf dat moment al zeker zestig euro verdiend met de verkoop van hun spullen en de grabbelton, die bij hun verkoopplekje staat. Die grabbelton blijkt bij nader inzien zelfs al leeg te zijn.
Wanneer wind en regen voor de zoveelste keer spelbreker zijn op deze koude Koningsdag, houden vele vrijmarktkooplui het voor gezien. De Oranjefeesten in Pijnacker duren nog tot en met 7 mei: hopelijk is voor die tijd het lenteweer weer teruggekeerd.