Joost Verhoeff werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Joost Verhoeff werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Lintjesregen op het Stadhuis

Algemeen

Acht bijzondere Delftenaren en één Nederlandse die in het buitenland woont hebben vandaag op het het stadhuis een koninklijke onderscheiding ontvangen, uit naam van de Zijne Majesteit de Koning, uit handen van burgemeester Bas Verkerk.

Het gaat om bijzondere mensen, die zich voor anderen inzetten zonder er zelf rijker van te worden. Mensen die anderen blij maken, bijzondere dingen voor elkaar krijgen, de samenleving mooier maken. En die zich daarmee onderscheiden.

Zes benoemingen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:


Mehmet Aközbek
De heer Aközbek heeft in 1990 de Turkse Sociale Culturele Vereniging Delft mee opgericht en is er sindsdien vrijwilliger. Hij zet zich via de vereniging in voor de multiculturele samenleving en helpt bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Zo is hij, mede vanuit zijn voormalig werk als raadslid, betrokken bij taallessen, mentorprojecten, participatie in politiek en maatschappij, het vinden van stageplaatsen voor jongeren en het bestrijden van analfabetisme, werkloosheid, isolatie, armoede en discriminatie. Vanuit de vereniging is hij lid van de Migrantenraad, nu de werkgroep Migranten Communicatie in Delft. Daarnaast bood hij ondersteuning bij de realisatie van de bouw van de Sultan Ahmet Moskee en staat hij het Moskeebestuur bij met raad en daad.

In de periode 2002-2010 was hij raadslid van de gemeente Delft. Sinds 2005 is hij bovendien medeoprichter en actief lid van de Vereniging Pangeea in Delft. Deze denktank van hoogopgeleide allochtonen bespreekt actuele maatschappelijke kwesties. Het doel is het leveren van een bijdrage aan de bevordering van het welzijn van allochtonen, in de meest brede zin van het woord, in de regio Haaglanden en omgeving. Hij zet zich ervoor in ideeën op de politieke agenda te zetten, met name om tot oplossingen te komen voor onderwijs- en jongerenvraagstukken. Hij staat bekend als bruggenbouwer voor een betere multiculturele samenleving.


Roy Blinker
In de periode 1990-2014 was Roy Blinker medeoprichter, voorzitter en vrijwilliger bij de sociaal-culturele vereniging Sranti, voor Surinamers en Antilliaanse Nederlanders in Delft. Hij zette zich in voor de bevordering van betrokkenheid van verenigingsleden bij de samenleving en voor het aankaarten en oplossen van maatschappelijke vraagstukken. In de periode 1998-2010 was hij daarnaast ook lid van de gemeenteraad van Delft.

Sinds 2005 is hij medeoprichter en actief lid van de vereniging Pangeea in Delft, een denktank met als doelstelling bruggen te bouwen tussen allochtone en autochtone Nederlanders. In dit verband zet hij zich intensief in voor het oplossen van onderwijs- en jongerenvraagstukken en het uitbouwen van een betere multiculturele samenleving op lokaal en regionaal niveau. Daarnaast was hij bestuurslid van de Stichting Duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname.


Henk Bos
Sinds 1970 was de heer Bos tien jaar voorzitter van de volkstuinvereniging Tot Ons Genoegen Rijswijk. In die periode was hij ook lid van de oudercommissie en de bouwcommissie van de basisschool van Katholiek Onderwijs Rijswijk. En van 1981 tot 1985 was hij redactielid van het clubblad van de volkstuinvereniging te Zoetermeer.

Daarnaast zet hij zich op diverse manieren in voor bewonersverenigingen. Van 1983 tot 1995 was hij als bestuurslid, notulist en redactielid betrokken bij bewonersvereniging De Hoek te Rijswijk. Vanaf 2000 was hij acht jaar secretaris van de bewonersvereniging Emerald Delfgauw en sinds 2011 is hij bestuurslid en notulist van de Woongroep Nevel Nemas. Tussen 2005 en 2010 was hij bestuurslid en Nordicwalking-instructeur van de Rolskivereniging Delft.

Sinds 1984 was hij tien jaar bestuurs- en koorlid van het Benedictuskoor Rijswijk. Ook was hij actief in diverse functies bij koren in Zoetermeer, Delft en Voorburg. Hij verzorgde nieuwsbulletins, deelnames aan competities en was tot anderhalf jaar geleden voorzitter van een van de koren. Nog altijd zet hij zich actief in voor het gemengd Seniorenkoor in Delft, onder meer als bestuurslid. Ook schrijft hij vaak de zangstukken uit.

Hij is daarnaast betrokken bij de stichting Nivon Natuurvrienden. Van 1998 tot 2003 was hij  bestuurslid en hoofd technische dienst bij de Nivon Natuurvrienden Hoogkamer in Vlaardingen. Sinds 2011 is hij vrijwilliger bij Nivon Natuurvrienden Het Hallse Hull in de gemeente Brummen; hij is terreinwacht van de camping, medewerker tijdens de werkweken, pleegt onderhoud is lid van het animatieteam tijdens de vakanties.

Ruud Burggraaff
Sinds 1995 is Ruud Burggraaff vrijwilliger bij de belastingservice van de CNV, in diverse rollen. Hij was tien jaar lang regiocoördinator Zuid-Holland en docent en is tot op de dag van vandaag lid van het Ledenhulpteam en invuller van belastingformulieren. Vanaf 1995 was hij, naast zijn werk voor de TU Delft, vier jaar lid van het Lokaal Overleg van de TU Delft namens CFO/CNV. Daarnaast is hij sinds 2000 lid van de Centrale Commissie Bezwaarschriften van de TU Delft.
In de periode 1996-2001 was hij penningmeester van de stichting Protestants Christelijk Basisonderwijs Delft. En sinds 1996 was hij vijftien jaar actief geweest bij de EHBO-vereniging Hazerswoude-Rijndijk. Naast lid was hij incidenteel hulpverlener bij evenementen, secretaris, penningmeester en instructeur van de jeugd-EHBO. Hij zorgde onder andere voor gastsprekers, het plaatsen van een AED bij winkeliers, de coördinatie en uitvoering van nascholingen en het maken van diploma's.

Al langere tijd zet hij zich in voor de Stichting Ouderenwerk Delft. Hij was voorlichter bij bejaarden- en verzorgingshuizen ten tijde van de invoering van de euro en verzorgde het belastingspreekuur. Daarnaast was hij instructeur belastingzaken voor de Formulierenbrigade.
Sinds 1996 was hij actief als respectievelijk voorzitter, waarnemend secretaris en – tot op heden – penningmeester van de vereniging van Eigenaren van een appartementencomplex in Delft. Daarnaast is hij sinds 2012 lid van de EHBO-vereniging te Voorhout en incidenteel hulpverlener en is hij als EHBO'er aanwezig bij evenementen in de regio Delft.


Maria van Strijp-Daggers
Tijdens haar verblijf in diverse landen heeft mevrouw Van Strijp-Daggers altijd gezocht naar een zinvolle bijdrage aan het leven van de lokale bevolking. Zo was ze in 1977-1982 vrijwilliger bij een kleuterschool te Sarawak in Maleisië. Vervolgens is ze twee jaar actief geweest bij de Girls Guides te Lagos in Nigeria, in een project voor meisjes met een verstandelijke beperking. Vanaf 1990 is ze vijf jaar betrokken geweest bij projecten voor kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Deze projecten waren opgezet door de honorair consul van Nederland te Brunei, haar echtgenoot. In de periode 1997–2001 was ze vrijwilliger bij een leprakamp te Eku in Nigeria.

Sinds 2002 is ze actief bij diverse hulpprojecten in Tanzania. Ze ondersteunt onder andere het Shaloom Care House voor mensen met HIV/aids, het leprakamp Bukumbi en de organisatie Upendo Daima ('onvoorwaardelijke liefde' in het Swahili), die zich inzet voor straatkinderen. Deze projecten zijn opgezet door de katholieke Zusters Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Afrika. 
Tevens was ze een jaar voorzitter van de stichting Upendo Daima. Ze heeft bijgedragen aan het opzetten van juridische ondersteuning en de aanschaf van de gebouwen. Daarnaast werft ze fondsen, geeft advies, controleert de boekhouding en verricht bestuurswerkzaamheden. Ook zamelt ze goederen en giften in, waaronder laboratoriumbenodigdheden, medicijnen, matrassen en rolstoelen.


 


Magda Voogt-Oranje
Sinds 1995 is mevrouw Voogt-Oranje vrijwilliger bij de stichting Filmhuis Delft. De stichting voert de naam Filmhuis Lumen en heeft tot doel het filmklimaat in Delft en omgeving te verbeteren. Ze verzorgde en begeleidde tot 2014 de wekelijkse kinderfilmmiddag en verzorgde daarnaast de was. Nog steeds is ze actief als gastvrouw, verzorgt bardiensten en is lid van de groep die de aankleding verzorgt bij speciale voorstellingen en festivals.

Sinds 1996  is ze actief betrokken bij het Floratheater in Delft. Ze verzorgt de catering, fungeert als gastvrouw tijdens schoolavonden, toneelavonden en concerten. 
Daarnaast is ze medeorganisator van evenementen, verricht schoonmaakklussen en geeft gevraagd en ongevraagd advies.

In het verleden was ze ook betrokken bij het Rode Kruis, Unicef en als bezorger van hulpgoederen in het buitenland.

Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

Joost Verhoeff
In de periode 1989–1994 was de heer Verhoeff voorzitter van de Horecavereniging Beestenmarkt. Hij organiseerde samen met lokale ondernemers allerlei activiteiten en daarmee werd de grondslag gelegd voor het gezellige plein in Delft. Daarnaast was hij gedurende verschillende perioden en in diverse functies actief bij Koninklijke Horeca Nederland. Aanvankelijk als voorzitter van de sectie Cafébedrijven van de afdeling Delft/Oostland, vervolgens als voorzitter van KHN afdeling Delft/Oostland en tevens als secretaris van KHN regio Zuid Holland Noord, en ten slotte als interim-voorzitter van de afdeling Delft.
Tot voor kort was hij, zeventien jaar lang, lid van de regiocommissie Delft van de Kamer van Koophandel. Hij nam deel aan de besprekingen met de ondernemers- en werknemersorganisaties in Delft, waarin opgekomen werd voor de belangen van de Delftse horeca en het toerisme. Daarnaast was hij vijf jaar lid van de commissie Detailhandel, Toerisme, Vrije tijd en Recreatie van de KvK, afdeling Delft/Oostland en zette hij zich ervoor in om op regionaal niveau aandacht te krijgen voor de lokale belangen. Tevens was hij ruim tien jaar algemeen bestuurslid van de KvK Haaglanden. Hij vertegenwoordigde de belangen van de horecaondernemers in de regio  en was medeverantwoordelijk voor de beoordeling van subsidieaanvragen.

In de periode 2002–2011 was hij lid van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing en zette hij zich in voor de afstemming en het initiëren van allerlei activiteiten op het gebied van criminaliteitsbeheersing. Daarnaast was hij van 2004 tot 2011 projectleider van het project Veilig Uit van de gemeente Delft. Tien jaar lang was hij ook bestuurslid van de Businessclub van het Theater de Veste in Delft, waar hij ondernemers wierf die wilden samenwerken met het theater. Tien jaar lang nam hij ook met veel plezier deel aan de stedelijke intocht van Sinterklaas.  
Ook was hij een aantal jaren ambassadeur van Warchild Delft, lid van de Redactieraad van het Ondernemersblad Delft, lid van het provinciaal overleg Gastvrij Zuid Holland, lid van de Raad van Toezicht van het Straattheaterfestival de Mooi Weer Spelen en organisator en penningmeester van het evenement Dichter bij de Bar. Sinds 2013 is hij secretaris van de Ondernemersvereniging Delftse Hout
Recent nog was hij oprichter en voorzitter van de Stichting Bestuurlijk Overleg Binnenstad Delft, waarbij hij de opdracht kreeg om de rivaliserende ondernemersverenigingen in Delft samen te brengen om zo de binnenstad te verenigen in één organisatie. Hij heeft dit met succes volbracht en een functionerende ondernemersvereniging opgezet voor de gehele binnenstad van Delft.


Willy Wijnmaalen – van Leenen
In de periode 1980-1990 was mevrouw Wijnmalen – van Leenen als penningmeester en secretaris actief betrokken bij de voormalige Oranjebuurtvereniging Ons Doel in Delft. Vanaf 1980 was ze twintig jaar lang vrijwilliger bij de voormalige Delftse Vrouwenraad, onder andere in de rol van bestuurslid en secretaris, en organiseerde jarenlang politieke scholingscursussen voor vrouwen.

Sinds 1995 is ze twintig jaar vrijwilliger en achtereenvolgens bestuurslid en secretaris geweest van de Regionale Mantelzorg Organisatie Westland Oostland. Daarnaast heeft ze die hele periode ook secretariaatswerkzaamheden verricht.

In de periode 2008–2010 is ze daarnaast als vrijwilliger actief geweest bij de Landelijke vereniging voor Mantelzorg en Vrijwilligerszorg. Ze was namens de Regionale Mantelzorg Organisatie Delft Westland Oostland lid van de ledenraad van Mezzo, de landelijke vereniging die de belangen behartigt van eenieder die onbetaald zorgt voor een ander; ook daar verrichtte ze secretariaatswerkzaamheden.

Sinds 1987 is ze secretaris van de politieke groepering Stadsbelangen Delft. Daarnaast was ze gedurende verschillende perioden gemeenteraadslid, commissielid en fractiesecretaris.

Benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw


Prof.dr.ir. Tim van der Hagen

Tim van der Hagen werkt vanaf 1985 als onderzoeker en hoofd (1994-2011) van de sectie Reactorfysica aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. Sinds 1999 bekleedt hij de gelijknamige leerstoel. In deze hoedanigheid leverde hij een belangrijke wetenschappelijke bijdrage aan de ontwikkeling van detectoren, de 'boron-neutron capture therapy' en de ontwikkeling van kernreactorontwerpen. Zijn belangrijkste bijdrage ligt op het gebied van de 'twee fasen stroom en stabiliteit', in het bijzonder in relatie tot de ontwikkeling van koelwaterinstallaties. Zo leverde hij een 'unparalelled contribution' aan de ontwikkeling van de IVe generatie kernreactoren, de Super Critical Water Reactor en de aanpak van de wiskundige 'Adjoint-Based Sensitivity Analysis of Coupled Criticality Problems' bij de berekening van nieuwe kernreactorontwerpen.
Hij is auteur van 262 gerecenseerde en 41 niet-gerecenseerde wetenschappelijke publicaties in (inter)nationale tijdschriften. Daarnaast begeleidde hij 24 promovendi en gaf talloze lezingen voor wetenschappers, maatschappelijke partners en politici over energievraagstukken. Hij wordt door een hoogleraar van de University of Illinois omschreven als een van de beste onderzoekers ter wereld op het gebied van reactor-thermische hydraulica en de toepassing van nucleaire energie.
Sinds 2010 is hij ook decaan van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen en zet hij zich in voor de bevordering van de kwaliteit van het onderwijs. Zo introduceerde hij de master Sustainable Energy Technologies en is hij drijvende kracht achter het tienpuntenplan om naast het onderzoek ook de kwaliteit van het onderwijs aan het instituut tot wereldniveau te verheffen. Ook stimuleerde hij de ontwikkeling van het vakgebied nanotechnologie met de oprichting van de afdeling Bionanoscience, zette hij zich in voor de bouw van een nieuwe onderzoeksfaciliteit en was medeverantwoordelijk voor de totstandkoming van de onderzoeksfaciliteiten CIRCUS en SIRIUS.
Tegelijkertijd was hij directeur van het Reactor Instituut Delft in de periode 2005-2012. In die hoedanigheid zette hij zich in voor het behoud van het nucleaire en stralingsgerelateerd onderwijs en onderzoek met bijbehorende faciliteiten in Nederland. Gesteld wordt dat hij het instituut terugbracht in het Europese onderzoekscircuit.

Daarnaast was en is hij oprichter, voorzitter, redacteur, wetenschappelijk directeur en lid van uiteenlopende stuurgroepen, commissariaten, initiatieven, adviesraden, besturen enzovoort. En draagt daarmee in hoge mate bij aan de maatschappelijke ontwikkeling naar duurzame en veilige energieproductie.