Joep Breimer, Martijn Leonard en Rianne Suiker gaan het Olympisch vuur opstoken in Delft. (foto: Dennis van den Berg)
Joep Breimer, Martijn Leonard en Rianne Suiker gaan het Olympisch vuur opstoken in Delft. (foto: Dennis van den Berg)

Next Olympic wil vuur om te sporten aanwakkeren bij de jeugd

sport

DELFT - Delft als Olympische stad? Dat klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar binnenkort is het wel werkelijkheid. Voor een groep jonge sporters uit Delft en omstreken weliswaar, die deelnemen aan de allereerste Next Olympic op maandag 2 en dinsdag 3 mei.

Door: Dennis van den Berg

Dit sportieve evenement op de terreinen van sportvereniging Concordia en atletiekvereniging AV'40 laat de jeugd uit de bovenbouw van de basisschool en de onderbouw van het middelbaar onderwijs kennismaken met een aantal verschillende sporten. Voetbal en tennis, maar ook golf en diverse atletiekonderdelen: allemaal sporten die hoge ogen gooien tijdens de echte Olympische Spelen.
Martijn Leonard is de drijvende kracht achter de Next Olympic. De sportman pur sang en voetbaltrainer ziet graag dat kinderen en jongeren zich ontplooien op sportief gebied. "Als je nog niet sport, kun je tijdens Next Olympic ontdekken waar je talent ligt. En als je al wel een sport beoefent, kun je kennismaken met andere sporten die je misschien ook wel leuk vindt." Meerdere sporten beoefenen kan ook heel goed aanvullend werken: bij de ene sport leer je iets, wat je ook bij een andere sport goed kunt gebruiken, aldus Leonard.
De mogelijkheden voor de jeugd om te sporten zijn de laatste jaren wat onder druk komen te staan. Was het ooit de normaalste zaak van de wereld dat kinderen lid waren van verschillende sportclubs, tegenwoordig beperkt zich dat vanwege de kosten maar tot één club – of zelfs helemaal geen. Onacceptabel, vindt Leonard. Hij is dan ook zeer te spreken over initiatieven als het Dick Veerman Fonds van Concordia, dat geld beschikbaar stelt aan ouders om voor hun kinderen een sportoutfit te kunnen kopen. "Het kan toch niet zo zijn dat een getalenteerde jongen of meisje de Olympische Spelen misloopt, omdat er geen geld was voor de sportvereniging?"

Inschrijven
Leonard en zijn medeorganisatoren hebben het Olympische vuurtje de afgelopen tijd aangewakkerd door diverse scholen te bezoeken om de Next Olympic te promoten. De kinderen en jongeren die mee willen doen, kunnen zich door hun ouders laten inschrijven voor deelname via de website www.nextolympic.nl. Je kunt één of twee dagen deelnemen. Er is plaats voor maximaal 48 deelnemers: er zijn nog plaatsen beschikbaar. "De deelnemers krijgen professionele sportclinics van golfer Daniël van Dam van golfacademy Concordia, tennisschool Delftsdubbel, de trainers van voetbalacademie Next Football en atletiekvereniging AV'40. Daarna binden ze de strijd met elkaar aan in Olympische stijl, compleet met medailles voor de beste sporters", zet Leonard het concept uiteen.
De organisator verwacht veel van Next Olympic: "Ik wil het ieder jaar gaan organiseren. We kunnen het in de toekomst nog gaan uitbreiden met binnensporten in de sportzaal en watersporten in de Delftse Hout."