Fred van Berkum heeft composities genoeg, nu nog muzikanten die deze met hem uitvoeren.
Fred van Berkum heeft composities genoeg, nu nog muzikanten die deze met hem uitvoeren.

Gezocht: muzikanten voor het eigen repertoire van Fred van Berkum

kijk op de wijk

DELFT – Muziek is de grote hobby van Tanthofbewoner Fred van Berkum. Hij speelt uitsluitend zijn eigen composities en is op zoek naar muzikanten, die zijn werken samen met hem willen uitvoeren.

Hij werd relatief laat actief in de muziek. Op zijn drieëntwintigste pakte Fred van Berkum de trompet op: "Al van jongs af aan heb ik dat altijd een mooi instrument gevonden." Hij leerde zichzelf hoe hij dit koperblaasinstrument moest bespelen: daarnaast maakte hij zichzelf wegwijs in het notenschrift. De eerste muziekvereniging waarbij hij zich aansloot was Prins Hendrik. "Ik wilde ervaring opdoen in het samenspelen met andere muzikanten, dus sloot ik mij aan bij deze muziekvereniging. Het was leerzaam, maar op het repertoire was ik na verloop van tijd uitgekeken."
Daarna volgden de bigband van muziekschool VAK en het Delfts Dansorkest van muziekvereniging Excelsior. "Ook een goede leerschool, maar in de tussentijd was ik zelf aan het componeren geslagen. Met behulp van een computerprogramma dat notenschrift schrijft begon ik de muziek die in mij opborrelde vast te leggen. Ik had in de tussentijd ook gitaar leren spelen. Op een gegeven moment was ik klaar met het spelen van andermans composities en besloot ik me te gaan richten op mijn eigen nummers. Ik heb inmiddels 150 nummers klaar."
Samen met Nijs de Graaff, die hij heeft leren kennen bij de VAK, vormt hij sinds vijf jaar het duo Graaff Van Berkum. "Nijs speelt uitstekend saxofoon en weet wel raad met mijn composities. We treden samen op op uiteenlopende locaties. Bij het GGZ bijvoorbeeld hebben we ooit gespeeld op de gesloten afdeling, maar we staan ook ieder jaar in café de Klok."
Hoewel Fred heel tevreden is over zijn samenwerking met de saxofonist, wil hij daarnaast een wat grotere groep musici om zich heen verzamelen om zijn nummers gezamenlijk uit te voeren. Hij plaatste daarvoor een oproep op buurtplatform www.onstanthof.nl. "Ik weet dat er veel goede hobbymuzikanten in Tanthof wonen, dus dacht ik: 'Laat ik dicht bij huis beginnen.' Repeteren en optreden kunnen we ergens in de wijk, bijvoorbeeld in de Hofstee. Het zou zo leuk zijn, als mensen zich hiervoor zouden aanmelden!"
Interesse om het oeuvre van Fred van Berkum samen met hem te verkennen en uit te voeren? Mail dan naar fhvanberkum@gmail.com. Ook als je buiten Tanthof woont, ben je van harte welkom.