De TU Delft moet zorgen dat op de campus geleerd en gestudeerd wordt, er zijn genoeg andere plekken om te bidden, vindt onder meer de JOVD Delft. Op de achtergrond het EWI-gebouw waar nu een stilteruimte is die vaak dienst doet als gebedsruimte.
De TU Delft moet zorgen dat op de campus geleerd en gestudeerd wordt, er zijn genoeg andere plekken om te bidden, vindt onder meer de JOVD Delft. Op de achtergrond het EWI-gebouw waar nu een stilteruimte is die vaak dienst doet als gebedsruimte.

Idee voor gebedsruimte op TU Delft leidt tot grote ophef

Algemeen

DELFT – De TU Delft denkt na over een gebedsruimte op de campus. En nog voordat er überhaupt een plan voor is, is de ophef al enorm.

De teksten van de 'reaguurders' op de populaire website Geenstijl.nl liegen er niet om. Zij vinden het op z'n zachtst gezegd te ver gaan dat de Delftse universiteit zwicht voor dergelijke verzoeken vanuit de hoek van studerende moslims. 'Nu gaan 's lands beta-boys (m/v) ook keihard over de knie van Mohammed', schrijft GeenStijl zelf. Ook op Twitter klinkt gespierde en verwijtende taal richting TU Delft.

En dat terwijl er nog helemaal geen concrete plannen voor zo'n gebedsruimte zijn, benadrukt TU-woordvoerster Karen Collet. "We krijgen vanuit verschillende gemeenschappen, ook vanuit de Moslimgemeenschap, vragen over een stilteruimte waarvan ze hier gebruik zouden kunnen maken. Er is nu een werkgroep ingesteld die kijkt hoe we met zulke verzoeken om kunnen gaan en hoe we dit vorm kunnen geven." De TU Delft heeft wat gebedsruimtes betreft 'geen formeel beleid', geeft Collet aan. "Daarom wordt hier nu over nagedacht. En misschien komt er ook wel helemaal geen gebedsruimte."

In het EWI-gebouw van de TU Delft is momenteel een stilteruimte die regelmatig door moslims wordt gebruikt om te bidden. Hierin hangt onder meer een islamitische klok met daarop een afbeelding van Mekka.
Schokkend, vindt de Delftse JOVD, de jongerenafdeling van de VVD. De jonge liberalen vinden dat op de TU Delft geen ruimte moet zijn voor een gebedsruimte van welke religie dan ook. "De TU Delft gaf zelf aan dat de universiteit vrij moest zijn van religieuze symbolen, maar die foto van de klok in de stilteruimte ziet er toch anders", reageert Stijn de Vreede, voorzitter van JOVD Delft. "Laat er geen verwarring over bestaan: Wij zijn niet tegen stilteruimtes, maar we vinden dat er buiten de TU Delft genoeg faciliteiten zijn waar kan worden gebeden, zoals thuis of in religieuze gebouwen. Waarom dit nu ook op de TU Delft moet kunnen is ons niet helemaal duidelijk. Ja, omdat mensen er om hebben gevraagd, maar daarom geven wij graag het signaal af dat we willen dat onderwijs en religie gescheiden blijven." Bovendien: "We willen niet dat zoiets wordt bekostigd met gemeenschapsgeld, nota bene op een universiteit die al kampt met ruimtegebrek."

Het argument dat het hooguit om enkele vierkante meters zou gaan, gaat er bij De Vreede niet in. "Het is en blijft ruimte die voor onderwijs bedoeld is en dan straks voor religie wordt gebruikt. Dat willen we niet."