De gemeenteraad sprak donderdag uitvoerig over het referendumverzoek. Pas na een schorsing en uitleg van de voorzitter van de referendumkamer, kwamen andere onderwerpen aan bod. (foto: Koos Bommelé)
De gemeenteraad sprak donderdag uitvoerig over het referendumverzoek. Pas na een schorsing en uitleg van de voorzitter van de referendumkamer, kwamen andere onderwerpen aan bod. (foto: Koos Bommelé)

Raad wil duidelijkheid over extra kosten Prinsenhof

advertenties

DELFT – Delft gaat onderzoek doen naar de miscommunicatie over de extra kosten die Delft moest maken voor de terugkeer 'Het Straatje'. Verder kan een volgende stap richting het referendum over een asielzoekerscentrum in Delft worden gezet.

Dat waren donderdagavond de belangrijkste conclusies na een bijzondere gemeenteraadsvergadering.

Het Algemeen Dagblad onthulde donderdag dat ambtenaren wekenlang angstvallig stil bleven over de hoge kosten die moesten worden gemaakt om de komst van Het Straatje van Vermeer mogelijk te maken. Al in oktober was in Museum Prinsenhof bekend dat er grote veiligheidsrisico's waren. Wethouder Förster kreeg echter pas op 10 december te horen dat dit Delft 2,2 miljoen euro moest gaan kosten. De raad moest dit vlak voor Kerst en op de valreep in een extra spoedvergadering goedkeuren. En dat deed zij.

Diezelfde raad wil nu weten hoe dit zo heeft kunnen gebeuren. Donderdag besloot de politiek onderzoek te laten doen naar deze bijzondere gang van zaken. Een deel wordt komende tijd door het auditteam van de gemeente verricht, een deel wordt door andere partijen uitgezocht. "Daar verbaas ik me over", reageert Aad Meuleman van Stadsbelangen. "Als ook maar de helft waar is van wat donderdag in het AD stond, dan is dat al alle reden dit extern te laten onderzoeken. Dit roept bij mij het idee op dat de keurslager weer zijn eigen vlees keurt." Ook David van Dis van het CDA pleit voor een volledig extern onderzoek. "Maar dat gaat helaas dus niet gebeuren. Het had heel veel ellende bespaard als de informatie over de te maken extra kosten voor beveiliging van Museum Prinsenhof eerder was gedeeld. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd." D66-fractievoorzitter Huub Halsema vindt het, net als een meerderheid van de raad, juist goed dat de onderzoeksvragen intern en extren worden verdeeld. "Als je alles extern laat onderzoeken dan zal die partij de informatie uiteindelijk ook intern gaan ophalen", reageert Halsema. "Bovendien is het goed zo'n onderzoek neer te leggen bij een organisatie die van de hoed en de rand weet en die ook binnen de gemeente onafhankelijk is gepositioneerd."

Referendumverzoek
Het merendeel van de avond en tijdens de ongeveer één uur durende schorsing ging het echter over het referendumverzoek van Delftenaren die geen asielzoekerscentrum in Delft willen. Het gegeven dat er geen asielzoekerscentrum komt, maar de indieners wel de wettelijke paden bewandelen, leek wat te botsen. Toch gaven alle partijen, op PvdA, ChristenUnie en twee CDA-raadsleden na, de indieners groen licht voor de volgende stap: het exact opstellen van hun vraag. Als ook die is goedgekeurd kunnen ze vierduizend handtekeningen inzamelen. David van Dis stemde hier als enige van zijn partij mee in. "Het is een nepreferendum en het veroorzaakt meer onrust dan nodig is", legt hij uit. "Maar als ze het op de juiste manier aanvragen en indienen, dan moet het maar." Huub Halsema geeft aan dat het wel belangrijk is een goede vraag op te stellen. Eentje waarbij de politiek zowel bij een 'ja' als een 'nee' een besluit kan nemen. "Daar gaan we het nog over hebben."

Verder stemden tien van de elf partijen donderdag in met een motie die de gemeente ertoe aanzet om een uitvoeringsagenda te maken naar aanleiding van het rapport van de Commissie Delft Herstelt. Tot vreugde van Huub Halsema. "Goed dat we nu gaan kijken wat we verder gaan doen met het rapport van Deetman zodat het niet in een bureaula verdwijnt, besluit hij.