Fietsen liggen in Delft soms letterlijk voor het oprapen. Vorig jaar werd hier zeker in et geval van elektrische fietsen dankbaar gebruik van gemaakt. (foto: Koos Bommelé)
Fietsen liggen in Delft soms letterlijk voor het oprapen. Vorig jaar werd hier zeker in et geval van elektrische fietsen dankbaar gebruik van gemaakt. (foto: Koos Bommelé)

Minder criminaliteit, meer fietsendiefstal

Algemeen

DELFT - Meer fietsendiefstal en overvallen en minder inbraken, geweld en straatroof. Dat was, op z'n kortst samengevat, de conclusie van een blik op de veiligheidscijfers van vorig kalenderjaar.

Door: Jesper Neeleman

Die werden donderdag door Gemeente Delft, politie, brandweer en Openbaar Ministerie gepresenteerd. Bij de vier partijen heerste vooral tevredenheid. Bij gemeente en politie omdat het aantal misdrijven in totaal met 9 procent daalde tot 6316 aangiftes en het veiligheidsgevoel van Delftenaren steeg tot 86 procent, bij het OM omdat meerdere boeven zijn gepakt en veroordeeld, bij de brandweer omdat het aantal meldingen stabiliseert.

Helaas is wel weer gebleken dat fietsen in Delft nogal eens van eigenaar wisselen. Ondanks acties met voorlichting en lokfietsen werden wederom meer fietsen gestolen. Welgeteld 1495 keer werd hiervan aangifte gedaan, een stijging van 14 procent ten opzichte van 2014. "Zoveel aangiften op een stad van 100.000 inwoners is aan de ene kant te overzien", reageerde burgemeester Bas Verkerk. "Maar het is ook veel te veel. Mensen moeten eens ophouden met elkaar fietsen jatten en nadenken over hun gedrag. Het is meer een maatschappelijk probleem dan een veiligheidsprobleem." Burgemeester en politie riepen op fietsen altijd goed op slot te zetten, liefst met een extra slot en ergens aan vast. Te vaak werd aangifte gedaan door Delftenaren die even snel iets moesten doen en hun fiets onbeheerd en niet op slot achterlieten.

Zorgwekkend is ook het radicaliseringsprobleem, maar Verkerk sprak zijn vertrouwen uit in de Delftse aanpak, waarin het veel steun vanuit de overheid krijgt. Het aantal uitgereisde Delftse jihadisten is volgens hem stabiel.

Buitenhof was recent negatief in het nieuws, maar volgens de burgemeester is het veiligheidsgevoel in deze wijk afgelopen jaren juist toegenomen van 54 procent naar 70 procent van de inwoners dat zich er veilig voelt. "We zijn er volop mee bezig. In Buitenhof wonen echter teveel kwetsbare mensen met financiële en emotionele problemen in een klein gebied. Ik doe daarom een beroep op gemeentes in de regio om meer sociale woningbouw te realiseren."