Wim van Velzen (links) en Wim Aalbertsberg, beiden erelid van AV De Koplopers, zijn afgelopen woensdag in het zonnetje gezet.
Wim van Velzen (links) en Wim Aalbertsberg, beiden erelid van AV De Koplopers, zijn afgelopen woensdag in het zonnetje gezet.

AV de Koplopers viert dertigste verjaardag op sportieve wijze

kijk op de wijk

DELFT – Atletiekvereniging de Koplopers bestond op 21 maart dertig jaar. In die periode heeft de sportieve vereniging uit de Wippolder haar stempel weten te drukken op de Delftse sportwereld.

Het begon in 1986 met een clubje Delftse vrienden uit de wijk Wippolder, dat op zondagen deelnam aan verschillende trimlopen in de omgeving. Een van die trimlopen was de Kopjesloop. "AV de Koplopers is vernoemd naar de Kopjesloop, en niet andersom", weet voorzitter Ron Koorevaar. De hardlopers knopen vriendschappelijke betrekkingen aan met voetbalclub SV Wippolder, die in die tijd hun onderkomen nog aan de Schoemakerstraat hebben. De Koplopers gaan gebruikmaken van de accommodatie van de voetballers en dat blijft zo, wanneer SV Wipmolen in 1996 verhuist naar sportpark Pauwmolen aan de oostkant van de A13.
De Koplopers maken naam met evenementen als de Trompper Optiek Golden Tenloop en de Klaas Vaak Droomtijdloop. De club staat midden in de samenleving en is een langdurige samenwerking aangegaan met vier Delftse maatschappelijke instellingen: Zorgboerderij BuitenGewoon, Stichting Vrienden van de Bieslandhof, Alzheimer NL Afdeling Delft-Westland-Oostland en het Herman Broerencollege dat zich richt op kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. "Binnen die samenwerking zoeken we naar synergie tussen de instellingen onderling. Zo kunnen leerlingen van het Herman Broerencollege samen met Koplopers helpen bij de Zorgboerderij en worden bewoners van de Bieslandhof getrakteerd op een warme lunch op het Herman Broerencollege, bereid en geserveerd door de leerlingen", geeft Koorevaar als voorbeeld.
Woensdag 23 maart was er een speciale clubtraining voor de Koplopers op de velden van SV Wippolder. De trainers hadden een bootcamp en een loopscholing georganiseerd. Diverse clubmensen werden na afloop in het zonnetje gezet: van ereleden Wim van Velzen en Wim Aalbertsberg tot het clublid dat ervoor zorgt dat ieder lid een verjaardagskaartje van de Koplopers in de bus krijgt. "Alle inzet moet beloond worden", vindt Koorevaar. De Instroom/HerstelGroep van AV de Koplopers, die dit jaar tien jaar bestaat, kreeg de Lustrumtrofee van de atletiekvereniging uitgereikt.