Wim Krösschell miste maar twee edities van de Trompper Optiek Golden Tenloop. Donderdag 5 mei is hij er weer bij.
Wim Krösschell miste maar twee edities van de Trompper Optiek Golden Tenloop. Donderdag 5 mei is hij er weer bij.

Wim Krösschell: de oudste en meest ervaren Golden Tenloop-deelnemer

sport

DELFT - Wim Krösschell deed maar twee keer níet mee met de Trompper Optiek Golden Tenloop. En ook dit jaar is hij van de partij. Tegenwoordig als oudste deelnemer.

De 79-jarige Delftenaar voetbalde in een grijs en ver verleden voor Zuideinde, nog voordat het Full Speed werd. Zelfreflectie zette hem ertoe aan tijdig te stoppen. Hij had geen groot talent. Krösschell deed weinig meer. "Tot ik een jaar of 35 geleden opeens 94 kilo woog. Ik was zo dik geworden dat ik echt wat aan de lijn moest gaan doen." Hij ging hardlopen. "In het begin kon ik nog niet één rondje om een sintelbaan lopen. Het was pittig", weet hij nog. Maar Krösschell raakte verknocht aan de sport. Hij bleef lopen. Z'n liefde voor het lopen kwam laat, maar hij heeft het niet van een vreemde. "Mijn vader liep op 82-jarige leeftijd nog een marathon."

Krösschell raakte langzaam gewend aan langere afstanden door van en naar zijn werk in Leidschendam te lopen. Later meldde hij zich aan bij Loopclub Felix, die 9 april het 50-jarig bestaan viert. "Geweldig als dat in je stukje kan. We hebben daar een leuke vriendengroep met allemaal oudere lopers. Ik leerde Rob Brouwer kennen, die al 250 marathons heeft gelopen. Als je zulke mannen spreekt, raak je al gauw met het virus besmet. Dus ging ik ook trainen voor een marathon."

De toen nog relatief onervaren Wim Krösschell maakte het zichzelf echter niet makkelijk door voor de marathon van het Duitse Monschau te kiezen. "Een parcours dwars door de bergen, met allemaal haarspeldbochten. Ik heb 'm uitgelopen. Stoppen komt in mijn woordenboek niet voor. Ik heb na die marathon echter drie dagen niet kunnen lopen." Hoewel de jaren gaan tellen, zal de Trompper Optiek Golden Tenloop op donderdag 5 mei minder zwaar worden dan die eerste marathon. "De Golden Tenloop is een prachtige loop, goed en perfect georganiseerd." Hij hoopt straks binnen 1 uur en 6 minuten te finishen. "Want elk jaar word ik 3 minuten langzamer, vorig jaar liep ik 'm in 1 uur en 3 minuten. M'n snelste was in 50 minuten." Dat gaat hij niet meer redden. "Maar ik kan het alle ouderen aanraden om te sporten en te blijven sporten. Ik voel me er goed en gezond bij. Je moet alleen wel zo verstandig zijn niet met die jongelui mee te willen lopen…"

Inschrijven voor de 5 en de 10 kilometer van de Golden Tenloop kan nog tot 15 april via www.goldentenloop.nl. In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 maart zal om 03.00 uur, als de zomertijd ingaat, de inschrijving starten voor de Klaas Vaak Droomtijdloop, op 29 oktober. Inschrijven hiervoor kan via www.droomtijdloop.nl.