Archeologen naar Raad van State

Algemeen

DELFT - AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en Oudheidkundige Werkgemeenschap Delft (OWD) hebben donderdag beroep ingesteld bij de de Raad van State.

Zo vechten zij de vergunning aan die de Gemeente Delft heeft verleend voor de bouw van een kelder onder en naast de kerk. De ondergrond van de kerk en naaste omgeving bevat een voor de geschiedenis van Delft uniek archief, bedrukken de archeologen. Er liggen honderden Delftenaren begraven. Dit bodemarchief kan maar één keer gelezen worden. De omvang van het voorgestelde archeologisch onderzoek bij de aanleg van de kelder is volgens de archeologen zo minimaal, dat het nauwelijks zinvol is. In een eerder beroep bij de rechtbank Den Haag zijn de AWN en OWD in het ongelijk gesteld.

De rechtbank oordeelde dat de Gemeente Delft bij afweging van de betrokken belangen in redelijkheid tot de vergunningverlening heeft kunnen besluiten. 'Naar onze mening zijn voor een zorgvuldige belangenafweging de feiten onvoldoende onderzocht en heeft er geen werkelijke belangenafweging plaatsgevonden", zo verklaren beide verenigingen nu. Met het beroep willen ze voorkomen dat dat archeologisch archief vrijwel ongelezen verloren gaat.

Daarnaast gaat het hen ook om de wijze waarop de archeologische monumentenzorg wettelijk is geregeld. 'Wij maken ons grote zorgen over de bescherming van ons archeologisch erfgoed wanneer zou blijken dat gemeenten een ongeclausuleerde beleidsvrijheid hebben voor wat ze behouden en vernietigen van dat erfgoed, We vragen de hoogste bestuursrechters hier duidelijkheid over te geven', laten ze weten.