Erik Marks van Marks Cleaning in actie in de Papenstraat. Nachtburgemeester Leo Quack en wethouder Ferrie Förster kijken op de achtergrond toe. (foto: Koos Bommelé)
Erik Marks van Marks Cleaning in actie in de Papenstraat. Nachtburgemeester Leo Quack en wethouder Ferrie Förster kijken op de achtergrond toe. (foto: Koos Bommelé)

De Klis gaat strijd aan tegen graffiti en andere vuiligheid

Algemeen

DELFT – De Landelijke Opschoondag werd vorige week zaterdag ook in Delft goed gevierd. Eén van de meest in het oog springende acties was wel die van Erik Marks van Marks Cleaning, die kosteloos een stukje Papenstraat graffitivrij maakte.

Door: Jesper Neeleman

Deze verbindingstraat tussen de Voldersgracht en Choorstraat is al jaren het slachtoffer van de vele gekken en dwazen die hun tag-namen schrijven op deuren en glazen.
Dus kwam Erik Marks na overleg met winkeliersvereniging De Klis tot de conclusie dat dit een uitstekende plek is om met hogedrukspuiten en speciale middelen te lijf te gaan. Zo'n twee uur lang was hij zaterdagmiddag in de weer. "Het was erg leuk om te doen", vertelt Marks. "De straat ziet er weer een stuk mooier uit nu. Het was daar een beetje een lelijke hoek op een plek die veel mensen dagelijks zien."
Erik Marks deed dit omdat hij zich betrokken voelt bij de Delftse binnenstad, legt hij uit. "Ik ben er opgegroeid. De Markt was mijn speelplaats. Het was mooi om zaterdag zoveel positieve reacties te krijgen van mensen die me bezig zagen. Ze vonden het leuk en moedigden me zelfs aan." Ook nachtburgemeester Leo Quack en wethouder Ferrie Förster kwamen een kijkje nemen - en zagen dat het goed was.

Erg gelukkig
Jeroen Struyk van Hotel de Emauspoort was eveneens erg gelukkig met Marks' actie. Struyk zit bij de winkeliersvereniging van De Klis in de werkgroep die over straatkwaliteit gaat. "En die is nu weer iets omhoog gegaan", reageert de Delftse hotelier. "Heel fijn dat Erik Marks dit belangeloos wilde doen vanwege Landelijke Opschoondag." Als het aan de winkeliers in De Klis ligt, blijft het niet bij deze actie. "Ons doel is om de hele Klis vrij van graffiti te krijgen. Of graffiti hier een groot probleem is? Je moet eraan werken en het bestrijden, want als je niks doet wordt het wel een probleem. Het is een continu gevecht tussen de mensen die het schoonhouden en graffitispuiters. Als je het consequent schoon laat maken, is dat gevecht te winnen." Ander wapen in de strijd tegen met spuitbussen bewapende raddraaiers is het laten maken van fraaie kunstwerken, zoals in de Bonte Ossteeg is gebeurd. "Want ze hebben wel respect voor echte kunstwerken."

Opschonen
Winkeliers in De Klis zijn vorig jaar begonnen met het opschonen van hun winkelgebied. "Daarbij kijken we niet alleen naar muren, maar ook naar elektriciteitskastjes, lantaarnpalen en straatmeubilair. Dat willen we allemaal netjes, graffiti-, sticker- en poster-vrij maken. Ook zo'n aanplakposter ziet er na een paar weken niet uit. Erik Marks wordt ingezet voor het zware werk. Kleine dingetjes, zoals het oprapen van zwerfafval, moeten we zelf doen. Ik doe dit zelf ook rond het hotel, waar ik een soort eigen territorium heb. Het is verbazingwekkend wat je allemaal vindt op straat."
Henk ten Bergen had in Delft op Zondag onlangs een goed punt wat betreft de prullenbakken die in de binnenstad te weinig worden geleegd, vindt Jeroen Struyk. "Als dat één dag niet is gebeurd heb je al een probleem. Maar het echte probleem ligt bij de vervuilende mensen zelf. Als een bak vol is kun je het afval ook meenemen en ergens anders in een bak doen." Gelukkig is er in elk geval eens per jaar een dag waarop iedereen zoveel mogelijk z'n omgeving opschoont...