Sammy Eckhardt (links) verwelkomt komend weekend weer een Dunlop toernooi op zijn squashbanen.
Sammy Eckhardt (links) verwelkomt komend weekend weer een Dunlop toernooi op zijn squashbanen.

Squash Delft ziet Dunlop toernooi terugkeren en schaft gratis water af

sport

DELFT – Sport drijft vaak op het verenigingsleven. Maar er zijn altijd uitzonderingen die deze regel bevestigen. Squash bijvoorbeeld.

Sammy Eckhardt exploiteert al meer dan twintig jaar Squash Delft, een squashcentrum aan de Sportring met elf banen. Hij kent de squashscene van haver tot gort: "Wanneer je je aansluit bij bijvoorbeeld een voetbalvereniging of een golfclub, word je vaak, soms zelfs automatisch, lid van de overkoepelende sportbond. Dat is bij squash niet zo. Een squashcentrum heeft meer overeenkomsten met een sportschool. 98 procent van de squashclubs is commercieel en moet zichzelf dus zien te bedruipen." Over populariteit heeft de sport overigens niet te klagen: naast een aantal vaste leden is er een grote groep passanten, die voor korte of langere tijd regelmatig een squashbaan huren om te spelen.
Met het vooroordeel dat squash meer een sport is om zelf te doen dan om naar te kijken, maakt Eckhardt graag korte metten: "De Professional Squash Association heeft SquashTV in het leven geroepen. Op Eurosport worden regelmatig wedstrijden en toernooiverslagen uitgezonden. Met acht cameraposities en opnames in HD-kwaliteit, gekleurde banen en witte ballen kun je rustig stellen dat squash tegenwoordig uitermate geschikt is om naar te kijken."
Competitie
Dat Squash Delft een van de grotere centra van ons land is, blijkt uit het feit dat er 23 teams – waarvan drie vrouwenteams – aan de gewone competitie meedoen. De bedrijfscompetitie blijft daar iets bij achter: in april nemen naar verwachting circa acht bedrijventeams hieraan deel. Om squashleken wat meer vertrouwd te maken met deze sport, wordt voorafgaand aan de bedrijfscompetitie een introductieavond gegeven in combinatie met lessen. "Daarnaast verzorgen we clinics om kennis te maken met squash. En twee keer per maand geef ik op zondagmiddag om 16.00 uur gratis les aan leden van het squashcentrum", somt Sammy op. Zaterdag 5 maart vindt in Squash Delft voor het eerst sinds jaren weer een landelijk Dunlop toernooi plaats: Sammy verwacht vanaf 10.00 uur zo'n honderd deelnemers uit heel het land. Inschrijven kan via www.squash-delft.nl.
Vanaf maart van dit jaar kunnen gasten van Squash Delft aan de bar geen gratis glazen water meer krijgen. Sammy: "Sinds ik de zaak heb overgenomen, heb ik dat altijd gedaan. Tegen de gewoonte in, want de meeste squashcentra verstrekken geen gratis water aan de bar. Maar we begonnen er steeds meer nadelen van te ondervinden. We waren vaak zoveel glazen hieraan kwijt, dat we nog niet eens een sportdrankje in konden schenken wegens glazentekort. En dan lieten de mensen hun glazen ook nog eens achter op en bij de squashbanen. Dat kostte ons extra werk om deze te verzamelen. Kort en goed, we waren er klaar mee." Sammy informeerde zijn leden per mail en op de website over deze beslissing. "Ik kreeg één negatieve reactie, de rest van de mensen reageerde begripvol." Overigens mogen squashers gerust zelf een bidon meenemen en deze bijvullen bij de kranen in de kleedkamers en de toiletten, en zijn er gekoelde halveliterflessen water aan de bar verkrijgbaar voor één euro.