Een greep uit het assortiment hoestmiddelen van De Salamander. (foto: Dennis van den Berg)
Een greep uit het assortiment hoestmiddelen van De Salamander. (foto: Dennis van den Berg)

Met de kracht van zout helpt De Salamander u van uw hoest af

kijk op de wijk

DELFT – De griepgolf mag dan inmiddels wel voorbij zijn, maar veel mensen lopen nog rond met een hardnekkige hoest. Slijmophoping in de luchtwegen blijft deze hoestprikkels veroorzaken. Een lastig probleem: gelukkig heeft drogist Robert Vlugt van drogisterij De Salamander daar meerdere probate middeltjes tegen.

"Ik probeer altijd maatwerk te leveren, als mensen met zulke klachten bij mij komen voor een oplossing", vertelt Vlugt. "Vaak wordt de nachtrust verstoord door het hoesten. Dan kun je de hoestprikkels dempen met een pilletje, maar er zijn ook andere methoden. Thee van IJslands mos en zoethout bijvoorbeeld helpt om het slijm in de luchtwegen op te lossen."
Een ander middel dat uitstekend werkt is de Saltpipe, een soort inhaler waarin zich Halit zoutsteenkristallen bevinden. Deze kristallen uit Oost-Europese zoutmijnen zijn gevormd in het Mioceen en zijn zodoende miljoenen jaren oud. Het Halitzout reinigt de luchtwegen en laat het slijmvlies tot rust komen, waardoor het zich eenvoudiger kan herstellen. "Een inhaler bevat genoeg zoutkristallen voor een periode van vijf jaar, dus je hebt er lang plezier van. En dat geldt niet alleen voor mensen met de naweeën van griep of verkoudheid, maar dit middel werkt ook goed bij chronische luchtwegaandoeningen als COPD en astma", legt Vlugt uit. Naast dit specifieke zout kunnen mensen ook hun toevlucht nemen tot mineraalrijk Himalayazout en zout uit de Dode Zee. Met een zoutoplossing kunnen de neus en de nabijgelegen gezichtsholtes goed gespoeld worden, wat voor veel verlichting kan zorgen. Hiervoor is een kunststof antibacterieel spoelhoorntje van Rhinohorn op de markt, dat uiteraard verkrijgbaar is bij drogisterij De Salamander.
Verder beschikt de drogist aan de Markt 47 natuurlijk over werkzame hoestdranken met het bestanddeel broomhexine, dat slijm in de longen verdunt. "Vroeger hadden we het populaire merk Buckley's, maar dat wordt niet meer in Nederland verkocht. Gelukkig hebben we er goede alternatieven voor teruggekregen", verklaart Vlugt, terwijl hij een grote apothekersfles van het schap neemt om een oud huismiddeltje te laten ruiken: anijsspiritus. De scherpe geur van dit product weet de luchtwegen moeiteloos open te krijgen. Maar wie liever een zuigtablet neemt tegen de kriebels in de keel, vindt bij drogisterij De Salamander ook iets van zijn of haar gading.