Willem Merens en burgemeester Bas Verkerk tijdens de presentatie van deel 1 van de stadsgeschiedenis. Deel 2 volgt volgende week zondag. (foto: Herman Zonderland)
Willem Merens en burgemeester Bas Verkerk tijdens de presentatie van deel 1 van de stadsgeschiedenis. Deel 2 volgt volgende week zondag. (foto: Herman Zonderland)

Deel 2 Delftse geschiedenis wordt gepresenteerd

cultuur

DELFT - In Museum Prinsenhof wordt zondag 6 maart het tweede deel van de stadsgeschiedenis van Delft gepresenteerd.

Schrijver Arthur Japin houdt een lezing en wethouder Aletta Hekker reikt het boek uit aan een aantal nieuwe Delftenaren. Het programma is voor iedereen gratis toegankelijk.
"Inmiddels zijn al zo'n 2000 exemplaren van deel 1 verkocht", vertelt Willem Merens, voorzitter van de Stichting Geschiedschrijving Delft. "De goed bezochte presentatie in Theater de Veste heeft daar zeker aan bijgedragen. Dat succes hopen we met dit tweede deel minimaal te evenaren."
Auteur van deel 2, getiteld Vooruit met veel verleden, is Ingrid van der Vlis. "Dit deel beschrijft de periode vanaf 1795, toen Delft door een diep dal ging en met een stoffig en ouderwets imago kampte", legt zij uit. "Dat veranderde toen de stad in 1842 de Koninklijke Akademie verwierf. Deze voorloper van de Technische Universiteit maakte Delft in de 19e eeuw tot een succesvolle industriestad." De twintigste-eeuwse geschiedenis van Delft is niet eerder zo uitgebreid onderzocht, weet Van der Vlis: "Voorop stond dat de jaren na de Tweede Wereldoorlog evenredig aan bod moesten komen. Daarom loopt de stadsgeschiedenis door tot aan de meest recente ontwikkelingen, zoals de zoektocht naar bouwgrond rondom de stad en de Spoorzone."
Ook dit keer wordt de presentatie een happening voor iedereen die Delft een warm hart toedraagt. Merens: "De middag is geheel gratis toegankelijk. Arthur Japin, auteur van onder meer De zwarte met het witte hart, een waar gebeurd verhaal dat zich voor een belangrijk deel afspeelt in Delft, en Ingrid van der Vlis geven beiden een lezing. Wethouder Aletta Hekker ontvangt het eerste exemplaar en reikt het boek uit aan drie nieuwe Delftenaren. Mensen die onlangs in Delft zijn komen wonen konden zich hiervoor aanmelden. De Delftse geschiedenis hebben we tenslotte juist ook voor toekomstige generaties Delftenaren en Delvenaren opgetekend."
De presentaties van Japin en Van der Vlis beginnen om 14.30 uur en duren tot 15.45 uur. Na afloop van de presentaties start de verkoop van deel 2 voor de introductieprijs van 34 euro 95. Kijk voor meer informatie op de website www.geschiedschrijvingdelft.nl.