Afbeelding

ERIK BEVAART

vaste rubrieken

Erik Bevaart (56) is voorzitter en mede-oprichter van de stichting Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp, waarmee hij zich inzet voor culturele projecten in de gemeente.

1. Waarom wilde je bij 'de scheve toren' worden gefotografeerd?
"Omdat dit stukje cultureel erfgoed door particulier initiatief is ontstaan. 'De scheve toren' is op 18 april 1940 omgevallen en dankzij voormalig burgemeester John de Prieëlle en bekende Pijnackernaar Jan Wenteler begin deze eeuw opnieuw gebouwd, maar wel recht nu."

2. Wat doet de stichting Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp?
"Het is een initiatief van Sjaak Oudshoorn en mij. Sinds 2013 zet de stichting zich in om nieuwe initiatieven op cultureel gebied te ondersteunen. Zo hebben we een boekje over twaalfeneenhalf jaar Pijnacker-Nootdorp uitgebracht en richten we ons onder meer op exposities."

3. Waar komt die interesse in cultuur vandaan?
"Van verschillende kanten. Thuis kregen we het van mijn ouders mee en mijn oom Ben Horsthuis was een buitengewoon productief illustrator, die ruim  twaalfhonderd boeken heeft geïllustreerd. De interesse in muziek ontstond toen ik als jongetje singles van mijn broer en zus kreeg."

4. Doe je nog wat met muziek?
"Weinig meer. Ik heb in het bandje 'Old Cocks on the Block' met onder meer Marcel Mulhuijzen gespeeld. Daarnaast heb ik twee muziekboeken uitgegeven. Het eerste is een geschiedenis van vijftig jaar popmuziek bekeken vanuit originele invalshoeken, het andere boek gaat over beleving van memorabele concerten."

5. Voor welke invalshoeken heb je gekozen?
"Vaak wordt chronologisch of op muziekstijl gecategoriseerd. Ik gebruikte invalshoeken als de binding van artiesten met Nederland, blunders, plagiaat of Nederlandse successen in het buitenland. Het boek uit 2004 heet '50 jaar Pophistorie: blunders, jatwerk en frustratie'."

6. Hoe staat Pijnacker-Nootdorp er op cultureel gebied voor?
"Er wordt genoeg georganiseerd. Naast grote evenementen als de Oranjefeesten en de 12 inch-race hebben we met De Verbeelding een culturele manifestatie. Ook zijn er particuliere initiatieven, zoals van De Guyter, die regelmatig een bekende DJ boeken. Ook is er prachtige openbare kunst van onder meer Adriaan Bruggeman en Renée du Clou."

7. Als ik burgemeester van Pijnacker-Nootdorp was, dan...
"... zou ik een museum met cultureel erfgoed maken. De gemeente heeft nog zoveel prachtige objecten die er in de opslag niet mooier op worden. Ik zou deze in een museum laten. Ook voor Delft heb ik ideeën."

8. Wat dan?
"Er wordt gesproken over Het Jaar van Vermeer, maar ik heb er tot nu toe nog weinig van gemerkt. Neem een voorbeeld aan Den Bosch dat echt een indrukwekkend programma rondom Jeroen Bosch, zelfs met een Suske en Wiske-album, heeft samengesteld: maak er iets van!"

9. Wat wil je met Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp bereiken?
"We willen de kunst die in het dorp wordt gemaakt en  cultureel erfgoed onder de aandacht brengen. Het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker heeft prachtige exposities en wij doen ook wat. Zo opent op 16 maart de expositie 'Natuur in de Regio' in Het Witte Huis. Hiervoor hebben we Pia Legerstee, Liesbeth Bergen en Gerard Nijboer gevraagd natuurfoto's tentoon te stellen."

10. Doe je zelf ook iets met de camera?
"Samen met Wim Meijer maak ik ouwelullenfilmpjes voor Feelgood TV. In de serie 'Pijnacker in Beeld' portretteren we bijzondere Pijnackernaren en dat wisselen we af met archiefmateriaal dat Wim heeft. De filmpjes zijn soms wat langdradig, maar worden wel gewaardeerd."