Tijdens de vorige editie waren het evenement en de terrassen nog twee werelden. Als het aan de organisatie van de Mooi Weer Spelen en Frank Koenen ligt gaat dat komend jaar veranderen. (foto: Koos Bommelé)
Tijdens de vorige editie waren het evenement en de terrassen nog twee werelden. Als het aan de organisatie van de Mooi Weer Spelen en Frank Koenen ligt gaat dat komend jaar veranderen. (foto: Koos Bommelé)

Andere opzet Mooi Weer Spelen

Algemeen

DELFT – De Mooi Weer Spelen willen tijdens de komende editie, op 25 en 26 juni, het straattheaterfestival en de terrassen laten versmelten tot één geheel.

Tijdens evenementen op de Markt is altijd sprake van twee wereld, legt Frank Koenen, organisator van de Mooi Weer Spelen, uit. "Je hebt dan de terrassen en je hebt het evenement. Wij willen die twee juist toevoegen, zodat het één marktplein vol terrassen en straattheater wordt." Mobiele acts zullen zich tussen de tafeltjes, die als het aan Koenen ligt, meer richting het midden van de Markt worden verplaatst, door manoeuvreren. Ook kan volgens hem worden gedacht aan een stratenplan van terrassen of eilanden van terrassen. Op de open stukken komen grotere acts op het gebied van luchtacrobatiek, magische machines, streetcomedy, poppentheater en traditioneel straattheater.

Enthousiast
Naast de organisatie van de Mooi Weer Spelen is ook Dirk Wijtman van Het Konings Huys en Het Gulden ABC enthousiast over de nieuwe opzet. "De vraag is nog hoe de uitwerking wordt, maar het idee is leuk", begint Wijtman. Nu is het volgens hem tijdens evenementen vaak zo dat evenementen hun eigen uitstraling hebben en de terrassen buiten beschouwing worden gelaten. "Organisatoren gaan eerst wat organiseren en denken daarna pas: misschien hadden we ook de ondernemers op de Markt kunnen vragen of ze hadden willen aanhaken." Zeker in tijden waarin de gemeentelijke subsidiekraan steeds strakker dicht wordt gedraaid, kunnen vooral door samenwerking alsnog mooie evenementen worden neergezet, vindt Wijtman. "We moeten toch met elkaar iets leuks van dat plein maken", vindt Wijtman. "En dit soort initiatieven als die van de Mooi Weer Spelen vind ik heel gaaf, we gaan komende tijd kijken hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen."

Opzet
De Mooi Weer Spelen veranderde de afgelopen 27 edities nogal eens van opzet. Het begon ooit kleinschalig op één plek, groeide uit tot een straattheaterfestival in de hele binnenstad en had enkele jaren geleden – vlak voordat alles misging – zelfs betaalde krachten in dienst. Nu is Mooi Weer Spelen meer terug naar de basis, als een kleinschalig en intiem festival. "We hebben nu nog een vijfde van het budget dat we zes jaar geleden, tijdens de gouden tijden, hadden", vertelt Frank Koenen. "Dan kom je nu dus uit op zo'n 60.000 euro. Je moet dan goed nadenken wat je hiermee doet." En dat doet de organisatie van de Mooi Weer Spelen nu volop. Frank Koenen weet zeker dat Delft op zaterdagavond 25 juni en zondagmiddag 26 juni weer een mooi evenement krijgt voorgeschoteld. "We hopen alleen nog op mooi weer. Maar als dat er niet is, dan spelen we dat."