Een kijkje aan een van de speeltafels van ODD. Rechts Dick Hoogendoorn. (foto: Dennis van den Berg)
Een kijkje aan een van de speeltafels van ODD. Rechts Dick Hoogendoorn. (foto: Dennis van den Berg)

'Het is in ons gezamenlijk belang om het bridgen te promoten'

advertenties

DELFT – De een gebruikt het om zijn 'grijze massa' in conditie te houden, de ander komt vanwege het spelelement en de sociale contacten. Bridgevereniging One Down Delft (ODD) is al veertig jaar voor veel Delftenaren het vaste uitje op de donderdagavond.

Door: Dennis van den Berg

De binding met de bridgesport en ODD kreeg Dick Hoogendoorn al in de jaren 1970, toen hij nog studeerde. "Ik ben in die tijd een poosje lid geweest, maar kreeg het te druk met mijn gezin, werk en andere activiteiten", zegt de Delftenaar. "Bridgen ben ik altijd blijven doen, maar niet in verenigingsverband. Tot een paar jaar geleden, toen besloten mijn bridgepartner en ik ons weer aan te sluiten bij een bridgeclub. Dat werd ODD." Hoogendoorns rentree bij de club beperkte zich niet tot het spelen: hij besloot tevens een bestuursfunctie te aanvaarden en werd voorzitter.
Bij ODD is ruimte voor zowel ervaren bridgers als beginnende spelers in drie lijnen. ODD-bridgers met veel kennis van zaken spelen vaak competitie, van hoofdklasse tot tweede divisie en overgangsklasse. Uiteraard zijn er ook diverse recreatieve spelers. Hoogendoorn wil dat graag zo houden: "Door een lage drempel hopen we zoveel mogelijk geïnteresseerden te bereiken. Bridge verkeert in de tegenstrijdige situatie, dat het enerzijds een populair kaartspel is en anderzijds een wat belegen imago heeft bij met name de jeugd." Om hier een mouw aan te passen, organiseert ODD jaarlijks de Open Delftse Paren(tijger) Kampioenschappen op de één na laatste dag van het jaar. Hoogendoorn: "Dit trekt steevast een flinke groep jongere bridgespelers van zeer hoog niveau aan."
Verenigingen die te maken hebben met stagnerende of teruglopende ledenaantallen kiezen vaak voor de frontale aanval op elkaar. Zo niet in de Delftse bridgewereld. "Met andere clubs als DBC en de Dijk delen we het Congregatiegebouw als onderkomen. In de zomer ligt het bij onze vereniging stil, maar onze leden kunnen dan tijdelijk bij andere clubs gaan spelen als ze daar zin in hebben. Veel ODD leden spelen de zomerdrives bij Gisolf in de Delftse Hout. Het is in ons gezamenlijk belang om de bridgesport te promoten", verklaart Hoogendoorn.
Het bridgen op zich kent de nodige regels en afspraken, maar dat maakt het juist zo'n uitdaging, volgens de voorzitter: "Bridgen is een volbloed denksport, net als schaken. Eén van de redenen dat het zo populair is bij de wat ouderen, dat het je voorziet van een stukje hersengymnastiek. Mensen hebben daar baat bij." Het bridgen moet tegelijkertijd ook een feestje zijn, vindt Hoogendoorn. "Anders haken mensen af, zeker als je nog maar een beginnende bridger bent. Daarom bieden wij bij ODD beginnende bridgers een stukje coaching van ervaren spelers aan tijdens onze wekelijkse verenigingsavond op donderdag." En niet-leden kunnen bij ODD gewoon mee komen bridgen. "Ze kunnen zich aanmelden via www.onedowndelft.nl en betalen 2,50 euro per keer. Bij voorkeur wel aanmelden met partner." Ook voor de agenda en uitslagen kan men een kijkje nemen op de webstek.