Maurits Bongers en de SP willen dat de onderste steen boven komt.
Maurits Bongers en de SP willen dat de onderste steen boven komt.

Oppositie lijnrecht tegenover coalitie rond vraagstuk raadsenquête

Algemeen

DELFT - Delft heeft drie rapporten vol bevindingen over wat er misging rond drie grote projecten. Als het aan de coalitiepartijen ligt blijft het daarbij, terwijl de oppositie juist wil dat verantwoordelijken onder ede worden verhoord voor een enquête.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een extra ingelaste vergadering van de commissie algemeen. Dinsdag 16 februari neemt de gemeenteraad een besluit. SP-fractievoorzitter Maurits Bongers is groot voorstander van het onder ede verhoren van verantwoordelijke bestuurders en politici. "Omdat die rapporten anders zonde van het geld en van het papier zijn", vindt Bongers. Zijn partij heeft zelfs al een lijstje met wie moet worden gehoord. "Het is, vinden wij, onthutsend dat in Delft afgelopen jaren 148 miljoen euro over de balk is gegooid, met alle gevolgen van dien. Wij willen weten waarom dit is gebeurd. Wij willen de waarheid. Anders is het een doofpot."
De vijf coalitiepartijen lieten dinsdag weten geen heil te zien in zo'n raadsenquête. Omdat, verwachten zij, het geen nieuwe feiten oplevert. Het zou een zwaar middel zijn dat vooral veel geld kost maar de stad weinig oplevert. Beter kunnen we ons op de toekomst focussen. De rapporten die er nu liggen zijn helder, merkte onder meer de VVD op.
Onzin, vindt Maurits Bongers. Volgens hem is bijvoorbeeld bewust geprobeerd om kennis over miljoenentekorten, voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014, bij burgers weg te houden. "Wij hebben signalen uit het ambtelijk apparaat dat dit in november 2013 al duidelijk was. Er zijn de raarste dingen gebeurd. En wij willen weten hoe het echt is gegaan."
Martin Stoelinga, fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft, vergelijkt de drie rapporten met een slappe vaatdoek. Stoelinga wil dat de schuldigen worden benoemd en bestraft. "Want het is buiten alle proporties wat in Delft is gebeurd. Sommige bestuurders hebben de boel bewust belazerd. Coalitiepartijen willen geen enquête. Het zijn huichelaars van de eerste orde. Gluiperds." Bongers heeft nog wel hoop. "Je zag dinsdag dat coalitiepartijen er enorm mee zitten dat, als ze zo'n onderzoek verbieden, ze wel in raar daglicht staan. Dan geven ze toe dat ze het in doofpot stoppen. Ik heb daarom goede hoop op een enquête waar de scherpe randjes vanaf geschaafd zijn. Er zit nog wel muziek in. Op 16 februari zal duidelijk worden of mijn oproep om elkaar ergens halverwege te vinden tot iets heeft geleid."