Dominic da Cruz geeft elke wedstrijd meer dan honderd procent voor Den Hoorn. Afgelopen zondag bleek dat tegen Taurus niet genoeg voor de overwinning. (foto: Roel van Dorsten)
Dominic da Cruz geeft elke wedstrijd meer dan honderd procent voor Den Hoorn. Afgelopen zondag bleek dat tegen Taurus niet genoeg voor de overwinning. (foto: Roel van Dorsten)

Alleen het kampioenschap telt voor Dominic da Cruz

advertenties

DEN HOORN - Den Hoorn is ondanks het gelijke spel van afgelopen zondag tegen Taurus nog steeds lijstaanvoerder in de derde klasse. Aanvaller Dominic da Cruz neemt met minder dan het kampioenschap geen genoegen.

En dus werden zondagmiddag tegen de hekkensluiter uit Delft twee kostbare punten verloren. "Het was een bizarre wedstrijd, zeker als je naar de rol van de scheidsrechter kijkt", stelt Dominic da Cruz daags na de wedstrijd vast. "Hij reageerde overdreven op een overtreding van Koen Snelders en trok meteen rood en wat Nicky van den Bos deed zag ik niet goed, maar ook daar liet hij de rode kaart zien. Het resultaat was dat we ruim binnen het halve uur met negen man verder moesten."
Uiteindelijk leek de schade beperkt te blijven tot de twee uitsluitingen, omdat Donny Slot de Midden-Delflanders op een voorsprong kopte. "Maar toen we na het teruglopen de middenlijn bereikten, bleek dat hij hem in overleg met de clubgrensrechter van Taurus had afgekeurd, terwijl het echt geen buitenspel was", vertelt Da Cruz.
De puntendeling, maar vooral ook de manier waarop, betekende een behoorlijke streep door de rekening van Den Hoorn. "Want om kampioen te worden moet je in principe alles winnen. We hebben zondagmiddag gevochten als leeuwen, maar met negen tegen elf wordt het een lastig verhaal. Een punt is op zicht nog knap. Gelukkig verloor Wippolder, waardoor we op hen zijn uitgelopen, maar Concordia is wel dichterbij gekomen."
"IK DENK DAT IK EEN BIKKEL BEN"
Wat de exacte consequenties zijn moet later nog blijken; voor nu telt dat Da Cruz verzekerd lijkt van een basisplaats. "Ik zit voor het derde jaar bij de selectie en heb het nog steeds ontzettend naar mijn zin. Ik geef elke wedstrijd honderdtien procent, heb snelheid, ben sterk aan de bal. Ik denk dat ik wel een bikkel ben." Ook ziet de 23-jarige aanvaller ruimte voor verbetering. "Ik moet meer rust voor de goal hebben. In kansrijke positie ben ik vaak wat te gehaast, waardoor het weleens misgaat."
In zijn derde seizoen heeft de aanvaller al met zijn vierde trainer bij Den Hoorn te maken. "Maar de continuïteit in de selectie is er wel. We hebben met Ronald Hes een goede trainer die duidelijk is in wat hij van zijn spelers verwacht. Dat zorgt voor rust."

"MET MINDER MOGEN WE NIET TEVREDEN ZIJN"
Da Cruz wil dit seizoen met Den Hoorn promoveren naar de tweede klasse, het niveau waarop zijn ploeg afgelopen seizoen ook acteerde. "En dat moet gepaard gaan met een kampioenschap. Met alles wat minder dan dat is, mogen we niet tevreden zijn." Het grote aantal derby's dat zijn ploeg daarbij speelt, hoeft volgens hem geen obstakel te zijn. "Je hoort weleens zeggen dat hierdoor andere krachten vrijkomen, maar dat idee heb ik absoluut niet. Ik geef elke wedstrijd meer dan honderd procent en wil altijd winnen, tegen wie ik ook speel."
Wat in Hoorns voordeel uit kan pakken in de titelrace, is de rentree van Donny van den Bos, die zondag na een half seizoen van blessureleed zijn rentree maakte. "Maar ook bij hem moet blijken hoe hij terugkomt. Hij zal wat wedstrijdritme op moeten doen. Hopelijk komt hij sterk terug, maar daar valt nu natuurlijk nog niet veel over te zeggen. In goede doen kan hij met zijn spel en de daarmee gepaard gaande goals zeker nog belangrijk zijn voor ons."
Hoe dat met Da Cruz zelf zit? "Ik heb voor mezelf geen concrete doelen voor wat betreft het aantal doelpunten of assists dat ik aan het eind van het seizoen zelf achter mijn naam heb staan. Het gaat erom dat we winnen. Als ik daar met een goal of assist een aandeel in kan hebben is dat mooi, maar als anderen dat doen, ben ik net zo blij. Het uiteindelijke doel blijft het kampioenschap."