Natte kelders en de toekomst baren BOS/D zorgen

Algemeen

DELFT – Bewoners van de Spoorsingel en omliggende straten kampen ruim een jaar met grondwaterproblemen. De Bewoners Overleggroep Spoorlijn Delft (BOS/D) hield hier daarom een enquête.

Van de 21 bewoners die dit formulier onlangs invulden, hebben er veertien te maken gehad met water in hun kelder. Bijna alle woningen hebben momenteel meer overlast dan ongeveer een jaar geleden. Het bleef vaak niet bij natte voeten in de kelders. Muren en wanden kampen met optrekkend vocht. In sommige woningen treedt schimmelvorming op. Incidenteel is sprake van klemmende deuren. Daar doen bewoners dikwijls geen melding van. Omdat, blijkt uit de enquête, omwonenden negatieve ervaringen hebben met het afhandelen van meldingen bij het Schadeloket. Het blijft gissen naar exacte oorzaken. BOS/D noemt er meerdere die elkaar mogelijk versterken. Allereerst de soms hevige regenval. Verder wordt ook het vervangen van het riool als mogelijke oorzaak gezien. Bouwwerkzaamheden in de spoortunnel en Spoorsingelgarage hebben trillingen in de bodem en daarmee scheuren in de wanden van kelders veroorzaakt.

Vooraf werd overigens al verwacht dat de bouw van de spoortunnel en parkeergarage zouden leiden tot een ietwat veranderende grondwaterstand. Ook in de toekomst kunnen veranderende grondwaterstanden worden verwacht. Delft heeft eind vorig jaar de verantwoordelijkheid van het oppompen van grondwater bij DSM op zich genomen. Vanaf 2017 wil Delft geleidelijk aan de op te pompen hoeveelheden verminderen, wat naar verwachting tot hogere grondwaterstanden leidt. De BOS/D houdt een vinger aan de pols. In het kader van algemene grondwaterproblemen in Delft zullen zij de samenwerking zoeken met andere belangenvereniging van bewoners. Wat betreft voorspellingen gaan ze contact opnemen met kennisinstellingen.