Michelle Einfeld en Dion Rust zijn op 3, 4 5 en 6 te zien in het stuk Urinetown, een co-productie van het Nieuw Rijswijks Theater en Lijm & Cultuur. (foto: Jesper Neeleman)
Michelle Einfeld en Dion Rust zijn op 3, 4 5 en 6 te zien in het stuk Urinetown, een co-productie van het Nieuw Rijswijks Theater en Lijm & Cultuur. (foto: Jesper Neeleman)

Urinetown: een absurd verhaal - met boodschap - in een bijzondere decor

cultuur

DELFT – Michelle Eindfeld (20) uit Delfgauw en Delftenaar Dion Rust (18) speelden al in heel wat voorstellingen en musicals. Op 3, 4, 5 en 6 februari doen ze dat dichtbij huis. Dan spelen ze mee in het stuk Urinetown, bij Lijm & Cultuur.

Michelle en Dion hadden allebei al interesse voor theater toen ze nog op de basisschool zaten. Later sloten ze zich aan bij het Rijswijks Jeugdtheater. Momenteel zitten ze bij het Nieuw Rijswijks Theater: NuRT. Ondanks hun jonge leeftijd stonden ze al vaak op de planken. "Ik vind vooral de combinatie van zingen, dansen en acteren heel leuk. Dat geeft een speciale dimensie aan voorstelling", zegt Michelle over haar passie voor musicals. "Ik vind het mooi om altijd weer iemand anders te kunnen spelen", zegt Dion, die recent nog hoofdrollen speelde in stukken als Aladin en Kruistocht in Spijkerbroek.

Straks zijn de twee te zien in Urinetown. Dit absurde stuk gaat over een grauw stadje waar het water schaars is. Privé-toiletten zijn verboden en het bedrijf dat de wc's uitbaat floreert door torenhoge toegangsprijzen te vragen. "Het is best wel een speciaal verhaal", vindt Dion. "Bovendien is het een soort mix van allemaal andere musicals, de kenners zullen we bepaalde aspecten uit andere stukken herkennen." Michelle: "Verder vind ik het vooral interessant dat er nu een keer een verhaal over arm en rijk in zó'n absurde vorm wordt verteld. Voor ons is het een uitdaging zo'n stuk te spelen – en het is heel boeiend om naar te kijken."

Bijzonder is ook dat de spelers niet op de planken, maar op de stenen vloer van één van de zalen van Lijm & Cultuur spelen. "Het industriële karakter van deze ruimte past perfect bij het stukken. Het is een unieke ervaring om dit stuk op deze plek te spelen èn te komen bekijken", zegt Michelle. Achter het verhaal van Urinetown schuilt een boodschap. Maar, vinden Michelle en Dion, bezoekers moeten vooral zelf over het stuk nadenken en die boodschap achterhalen.
Michelle noemt de dertig deelnemende acteurs van NuRT een 'geweldige groep'. "Ik verbaas me er elke keer weer over hoeveel ze uit zichzelf kunnen halen. Iedereen gaat er helemaal voor om weer een geweldig stuk neer te zetten."
Kaartjes voor Urinetown kosten 17 euro 50, scholieren, studenten en CJP-pashouders betalen 12 euro 50. De voorstellingen zijn steeds om 20.00 uur. Zie voor meer informatie en kaartverkoop de website www.lijmencultuur.nl.