De leeuwen en leeuwinnen uit The Lion King zijn er klaar voor. (foto: Richard Grauf)
De leeuwen en leeuwinnen uit The Lion King zijn er klaar voor. (foto: Richard Grauf)

Talenten van Lyceum Ypenburg spelen The Lion King

cultuur

YPENBURG – De Theatergroep Lyceum Ypenburg speelt op 3, 4 en 5 maart het stuk The Lion King. Deze theatergroep is één van de vijf talentgroepen van de school aan de Laan van Kans 3, die op zaterdag 30 januari van 09.30 uur tot 13.00 uur open dag houdt.

Leerlingen van deze school krijgen in de brugklas en tweede klas de mogelijkheid om in hun eigen tijd een talentprogramma te volgen. Ze kunnen kiezen uit Sport, Atelier, Muziek, Digital Science en Theater. Loek Bosman is al tien jaar theaterdocent voor die laatste groep. The Lion King wordt de tiende productie onder zijn regie.

Leerlingen, maar ook docenten, ouders en andere vrijwilligers, zijn al het hele schooljaar druk met deze musical. "Want dat is elk jaar uiteindelijk toch het hoogtepunt", vertelt Bosman. Alle inzet is niet voor niets. Ja, bekent Bosman, er gaat onderweg naar het eindresultaat weleens iets mis, maar daar merk je tijdens de voorstelling niets van. Reacties na afloop waren altijd lovend. "Mijn ambitie ligt hoog en we werken in dit stuk met een professioneel orkest. Leerlingen besteden er 2,5 uur per week aan vrije tijd in, soms ook op hun vrije zondag."

De talentgroep theater omvat echter meer dan theater in de praktijk brengen. "We gaan ook voorstellingen bekijken, dat vinden ze hartstikke interessant." Ook mooi: "Sanne den Besten, een oud-leerling die ook in deze theaterklas heeft gezeten, speelt nu een hoofdrol in Les Miserables op West End, het mekka van de musicals. Ze is hier weleens in de klas geweest om daarover te vertellen. Binnenkort maakt ze voor ons een filmpje in de kleedkamer, die gaan we op school vertonen. Leerlingen vinden dat mateloos interessant."
Toneelspelen en ernaar kijken is leuk, weet Bosman, maar het heeft meer voordelen. "Ik denk dat 70, 80 procent van het communiceren non-verbaal is. Theater leert leerlingen veel over expressie, mimiek en interactie. Daar hebben ze later iets aan." Bovendien: "Het is heerlijk om even niet jezelf te hoeven zijn of mensen op het verkeerde been te zetten. Ik vind het op mijn beurt leuk om leerlingen meer uit zichzelf te laten halen en ze het plezier van theater te laten beleven."
Ook leerlingen genieten hiervan. "Want aan het einde van het proces vragen ze meestal of ze het jaar erop weer mee mogen doen…"

The Lion King wordt 3, 4 en 5 maart om 20.00 uur gespeeld in de theaterzaal van de school. Toegangskaarten kosten 10 euro en kunnen worden gereserveerd via musical@lyceumypenburg.nl.