Ajo Duymaer van Twist.
Ajo Duymaer van Twist.

Burgers aan zet in nieuwe Adviesraad Sociaal Domein

Algemeen

DELFT - "Delft heeft betrokken burgers nodig. Bewoners die vorm en kleur geven aan de stad en de leefomgeving." Dat zegt Ajo Duymaer van Twist, beoogd voorzitter voor de Adviesraad Sociaal Domein Delft die zich momenteel aan het vormen is.

"Deze raad gaat de gemeente gevraagd en ongevraagd adviseren over de lokale invulling van de wetgeving in het sociaal domein in Delft", legt hij uit. "Dat sociaal domein gaat over alles wat je als mens in je directe bestaan raakt. Denk aan wonen, zorg, welzijn, werk, inkomen en jeugdbeleid. En ja, dat omvat precies de drie decentralisaties: de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), Participatiewet en Jeugdwet. Taken die alle gemeenten in Nederland in 2015 vanuit het Rijk kregen toebedeeld. De bedoeling is dat zo een meer integrale benadering, dicht bij de inwoners, gecreëerd wordt.
Voormalige lokale adviesraden worden opgeheven, zoals de WMO-raad, het Panel Werk en Inkomen en de SW-raad. "Er komt, na besluitvorming in de gemeenteraad, nu één adviesorgaan: de Adviesraad Sociaal Domein Delft (ASD). Deze adviesraad, die wordt ingericht in opdracht van de gemeente, heeft als taak het in het oog houden van de gevolgen van genoemde wetten op burgers. De adviesraad is er voor alle inwoners van Delft, met specifieke aandacht voor kwetsbare burgers. Bij alles dat de adviesraad doet, staat het belang van de burger centraal. De adviesraad opereert onafhankelijk van organisaties en ook onafhankelijk van het College van B en W en de gemeenteraad."
Ajo Duymaer van Twist benadrukt dat de nieuw in te richten raad niet op zichzelf staat. "We willen als adviesraad straks gevoed worden door inbreng van Delftse burgers. We staan open voor signalen uit de Delftse samenleving, organiseren stadsgesprekken, halen actief informatie op bij mensen en organisaties die als een schil om de raad heen worden georganiseerd. Daarbij gaat het naast kennis ook om ervaring. Kennis en ervaring samen maken goede afgewogen adviezen aan de gemeente mogelijk." Als de Adviesraad Sociaal Domein Delft wordt geïnstalleerd, worden de drie bestaande adviesraden opgeheven. Er zijn betrokken burgers nodig om de nieuwe adviesraad vorm te geven. Elders in deze krant worden in een advertentie trekkers gevraagd voor de drie beleidsterreinen van de Adviesraad Sociaal Domein Delft in oprichting. Belangstelling? Kijk dan voor meer informatie en aanmelden op www.adviesraadsociaaldomein-delft.nl.