Bubbels met Boerenkool is elk jaar weer een mooi moment om met andere ondernemers in contact te komen.
Bubbels met Boerenkool is elk jaar weer een mooi moment om met andere ondernemers in contact te komen.

Joris Kleinveld hoopt dat Delft in 2016 nóg meer de stad wordt waar wordt gedacht in mogelijkheden

Algemeen

DELFT – Joris Kleinveld is voorzitter van VNO NCW Delft. Hij ziet 2016 zonnig in. Delft heeft de crisis doorstaan. Ondernemers, organisaties en de gemeente hebben elkaar nog meer gevonden en komende jaren gaan we de vruchten daarvan plukken.

Afgelopen jaar is er veel gebeurd in de wereld van de Delftse bedrijven. "Ik heb wel het idee dat we na enkele zware jaren, als stad, alles redelijk op de rit hebben staan. Met relatief veel bedrijven gaat het goed tot zeer goed. Iemand zei ooit: 'Delftenaren zijn bouwers of denkers'. Die bedrijven zijn redelijk crisis-proof gebleken. Bedrijven in deze sector zijn, nu de economie aantrekt de eerste die weer in de lift zitten. We gaan komend jaar, verwacht ik, de vruchten plukken van de Delftse nuchterheid." Die nuchterheid blijkt uit het uitblijven van buitensporige uitgaven, merkt Kleinveld. "In Delft worden ontzettend veel nieuwe dingen bedacht, maar geen luchtkastelen. Het is niet alleen een verhaal, zo gaat men ook om met de bedrijfsvoering."
Nu de crisis haar einde nadert, blijkt eens te meer dat veel Delftse bedrijven wel tegen een stootje kunnen. "Ze zijn volwassenen geworden. Hebben vertrouwen van klanten gewonnen en groeien steeds verder door, ook in hun eigen segment. Natuurlijk zijn er ook bedrijven die nog wat sporen van de crisis in hun boekhouding hebben. Maar ik denk dat het jaar 2016 het jaar wordt van het verzilveren van de kansen."

Mooie toekomst
Delft telt vele bedrijven met een mooie toekomst in het verschiet. "Achter elke deur die je in Delft opentrekt schuilt weer een nieuw pareltje", merkt Joris Kleinveld op. Dat bleek ook weer tijdens de Kracht van Delft. Tijdens de ondernemersverkiezing kwamen weer zes bijzondere bedrijven bovendrijven. Delftse zaken die menig Delftenaar niet kent, maar die over de hele wereld goed werk doen. "Het is goed dat zulke evenementen worden georganiseerd", vindt de voorzitter van VNO NCW Delft. Niet alleen omdat bijzondere bedrijven dan in de spotlights komen. "Maar ook omdat het gelegenheden zijn waarbij je mensen van buiten je eigen segment spreekt. Iedereen komt elkaar tegen tijdens events als de Kracht van Delft en Boerenkool met Bubbels."

Economische agenda
Momenteel wordt gewerkt aan één economische agenda voor de toekomst van Delft. Er wordt onderzocht hoe ondernemersverenigingen en de politiek denken hoe de kracht van Delft het beste kan worden benut, waar we naartoe willen en wat we belangrijk vinden. "Dit willen we vervolgens samen oppakken – in plaats van tegen elkaar ingaan. Dan zal je zien dat alles nog veel harder gaat in Delft. Delft kan de katalysator van de regio worden, meeliften op de krachten van grote steden als Rotterdam en Den Haag, maar haar eigen identiteit behouden. Tegen de achtergrond van de historische binnenstad heb je dan een smeltkroes waar je ruimte hebt voor nieuwe ideeën. Dat begint tastbaar te worden – en dat is heel goed."
-Het gaat dus wel weer goed met de economie in Delft?
Kleinveld: "We gaan de goede kant op, ja. Volgens economische cijfers doet Delft het heel goed. We hèbben ook met z'n allen iets heel moois in handen."
-Je sprak over het verzilveren van kansen. Welke kansen?
"Allereerst die van individuele Delftse bedrijven. Bedrijven die goed op de kaart staan in termen van omzet en werkgelegenheid. Daar kunnen we komend jaar veel van verwachten. Daarmee kan ook Delft kansen verzilveren, want de economische bedrijvigheid gaat toenemen en daarmee de werkgelegenheid. Ik denk ook dat Delft een paar andere slagen kan maken. Denk bijvoorbeeld aan het zichtbaar maken van de techniek langs de snelweg of in de binnenstad, bijvoorbeeld met bewegwijzering, of je kan een kopie van de Nuna-zonnewagen op het station zetten. Een ander ding is het doortrekken van de tram naar Rotterdam Airport. Dat staat in de agenda's, maar daar moet je met ondernemers en politiek bovenop blijven zitten. Als wij als VNO NCW Delft een gesprek hebben met de provincie, bel ik eerst even met wethouder Ferrie Förster om te vragen of hij nog punten heeft. Dat is hoe je het wilt hebben. Dat je samen optrekt. Pakweg tien jaar geleden zaten de TU, gemeente en ondernemers niet op één lijn. Nu weet iedereen elkaar te vinden, iedereen wil vooruit en iedereen roept hetzelfde. Als je daar één economische agenda van Delft voor maakt met één toekomstvisie, dan ben je klaar."
-Heeft de crisis toch nog iets moois opgeleverd…
"Crisis is altijd een moment van bezinning. Dan kijk je samen hoe je eruit kan komen. De Gemeente Delft is ondertussen meer gaan kijken naar wat andere partijen kunnen doen. Sommige zaken moeten ze vooral zelf blijven doen, maar met deze denkwijze krijg je wel een open discussie. En het huidige college zit er nog even, ook dat biedt kansen."
-Net als de komst van een Vermeer?
"Dat is inderdaad heel goed voor Delft, zeker qua bezoekers en toeristen. Een hele serie bedrijven zal hiervan profiteren. Alleen al het feit dat de exacte locatie van Het Straatje bekend is geworden, zorgt al voor een extra stroom bezoekers naar Delft. Veel bedrijven zullen hiermee iets gaan doen in hun PR. Als je één stap verder denkt, weet je dat we door de verbouwing aan Museum Prinsenhof vaker topstukken naar Delft kunnen halen. We kunnen samenwerken met Het Mauritshuis. We kunnen van alles gaan doen. Het is een investering voor de lange termijn, we gaan er nog jaren plezier van hebben."
-Komt er nog meer moois aan?
"Het tweede YES!Delft-gebouw wordt opgeleverd. Ook hierdoor krijg je een soort ecosysteem van succes. Mede dankzij YES!Delft staat Delft in Nederland en Europa hoog aangeschreven als innovatieve hotspot waar je graag zit."
-Wat hoop je dat in 2016 gebeurt?
"Dat iedereen tegen het einde van het jaar zegt: 'Woh, ik zit in Delft, the place to be'. Dat iedereen trots is hier te werken en te ondernemen. En dat Delft bekend staat als de stad waar wordt gedacht in mogelijkheden. Dat wordt gekeken wat hier kan en niet naar wat verkeerd gaat."
- Wat hoop je dat niet gebeurt?
"Ik hoop dat het onderlinge gezeur minder wordt. Na de opening van het nieuwe station ging het bijvoorbeeld al gauw over het feit dat je niet kan bellen in de trein. De focus ligt dan verkeerd. Terwijl als je samen vooruit wilt en dat uitstraalt, dat meer energie geeft voor iedereen. Gelukkig kunnen we ook constateren dat ondernemers elkaar hebben gevonden en ook ondernemers en politiek hebben elkaar gevonden. 2016 Wordt een mooi jaar. Dat begint met Bubbels en Boerenkool, op 14 januari. Alle ondernemers moeten hier zeker naartoe komen. Zoals de naam al doet vermoeden is er dit jaar een iets gewijzigd format, met onder andere cabaretier Pieter Jouke. Inschrijven kan via de website www.ondernemenddelft.nl. Tot dan!"