De organisatie van Swim to Fight cancer staat te watertrappelen om te beginnen.
De organisatie van Swim to Fight cancer staat te watertrappelen om te beginnen.

Delftse grachten toneel voor een bijzondere goede doelenactie

Algemeen

DELFT – Delft wordt dit jaar verrijkt met een schitterend project voor een nog mooier goed doel. Op 28 augustus wordt de Swim to Fight cancer gezwommen in de Delftse grachten. "Delft is bij uitstek een stad om een dergelijk evenement in te organiseren", oordeelt Saskia Bodde. Bodde, tien jaar geleden zelf getroffen door darmkanker, legde in Den Hoorn het fundament voor de succesvolle Fight for cancer evenementen.

"Fight for cancer is het rebelse zusje van KWF kankerbestrijding. Onder het motto 'Love life, fight cancer' willen we laten zien dat de strijd resultaat oplevert en inspireren we mensen om mee te vechten. De opbrengst van de acties wordt besteed aan wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie." Intussen zet Saskia zich breder in voor Fight cancer en is één van haar wensen een Swim to Fight cancer in Delft. Samen met een zevental vrijwilligers, gaat zij de Swim in Delft organiseren. "In Den Bosch en Dordrecht werden eerder Swims georganiseerd. Die waren erg succesvol. Delft is bij uitstek geschikt voor een dergelijk sfeervol zwemevenement. En daar gaan we dus voor. We hebben een stichting in het leven geroepen die de uitdaging aangaat. We gaan zoveel mogelijk partijen in Delft bij de Swim betrekken." Er moet in de aanloop naar 28 augustus veel gebeuren. "Het ligt in de bedoeling dat we bij het Agathaplein het water ingaan, vervolgens het rondje van de rondvaartboot zwemmen, om vlak voor het Agathaplein weer uit het water te komen. Dan hebben de deelnemers precies 2 kilometer afgelegd. Het water is gemiddeld 1.40 meter diep. Een eerste uitdaging is gelegen in het schoonmaken van de grachten. Het is geen geheim dat er wel eens een fiets onder water verdwijnt en die moeten er natuurlijk wel uit. We willen een project opzetten met duikverenigingen om de hele route grondig schoon te maken. Bovendien gaat het Hoogheemraadschap van Delfland de kwaliteit van het water monitoren want deelnemers mogen natuurlijk geen enkel gezondheidsrisico lopen."

Als het aan de organisatoren ligt dan wordt de Swim een Delftse evenementendag waarop instellingen zich kunnen profileren. "Bij de TU is men ook heel enthousiast men heeft al laten weten dat er geholpen wordt waar geholpen kan worden. Het zou helemaal supergaaf zijn als de TU studenten eraan zouden deelnemen met activiteiten die ze zelf opzetten. We willen alle instanties die ons helpen de gelegenheid geven te laten zien wat ze doen."
Voorlopig richt de Delftse organisatie zich in aantallen op de Bossche Swim. "Daar namen 750 mensen aan deel die goed waren voor een half miljoen. We leggen de lat bewust hoog."