Leo Quack, nachtburgemeester van Delft, was afgelopen jaar op vele feesten en partijen te vinden. Tijdens Museumnacht liep hij collega-nachtburgemeester Jules Deelder tegen het lijf.
Leo Quack, nachtburgemeester van Delft, was afgelopen jaar op vele feesten en partijen te vinden. Tijdens Museumnacht liep hij collega-nachtburgemeester Jules Deelder tegen het lijf.

Leo Quack is de Bekendste Delftenaar 2015

Algemeen

DELFT – Leo Quack, de nachtburgemeester van Delft, is verkozen tot de Bekendste Delftenaar 2015.

Dat hebben lezers van de krant Delft op Zondag bepaald. Zij konden afgelopen decembermaand stemmen op de Bekendste Delftenaar. Dat deden ze massaal.

Leo Quack was in 2014 nog de nummer 2, achter Roy van den Akker van L.A. the Voices. Quack is al jaren een bekend gezicht in Delft. In een grijs verleden had hij een groentewinkel in Delft. Daarna stond hij jarenlang aan het roer van Café De Oude Jan, tegenwoordig is hij veel te vinden in het grandcafé van zijn zoon en schoondochter: De Sjees. In zijn functie als nachtburgemeester laat hij echter op talloze – vaak feestelijke – gelegenheden in Delft zijn neus zien. Of het nou een groot evenement, de opening van een horecagroothandel, de OWee, een carnavalsavond of een jubileum van Inloophuis Debora is: Leo Quack is erbij. Zijn aanwezigheid in het Delftse is ook bij de lezers van Delft op Zondag niet onopgemerkt gebleven.

Wie eveneens veel stemmen kreeg, is Aad van der Hoeven, die met Bierhistorie Delft flink aan de weg timmerde met het op de kaart zetten van Delft als bierstad. Historicus Joop de Blij is weer terug in de Top 3, Roy van den Akker zakte na zijn winst vorig jaar af naar plek 4. Opvallend is verder de comeback van kunstenares Kerdy van Vuuren, die van plek 10 naar 5 is gestegen. Verder in de Top 10 veel mannen die de verkiezing al eens wonnen: Bas Verkerk op plek 6, Jan Koster op plek 8, Martin Stoelinga op 9 en Herman Weyers op 10. Alleen Chris Oomen – op 7 - won in dit rechterrijtje van de Top 10 nog nooit de verkiezing.

Sprong
Horecaman Ed Hoogendijk maakte een flinke sprong: van plek 37 naar plek 13. Kattenvrouw Truus Feyge steeg eveneens aardig wat plekken: van 36 naar 25. Regi Blinkers oproep op Twitter om op hem te stemmen, was niet aan dovemans oren gericht: hij ging van plek 40 naar de 27ste plek op de lijst der lijsten. Ook politicus en weldoener Rob van Woudenburg maakte een sprongetje in de lijst, van 50 naar 34. Ondernemer Paul Friskes, die zich fanatiek inzet in voor Inloophuis Debora, steeg maar liefst 38 plekken, naar nummer 47.
De hoogste nieuwe binnenkomer vinden we op plek 56: Richard FitzHugh, een muzikaal leider en onder meer dirigent in het stuk Urinetown. Verder zien we vooral vanaf plek 80 nieuwe namen op de lijst. Zoals Guy Verbeek, Roel van Dorsten, Henny de Keijzer, Sephine Laros, Leonie Bolleboom, Berry Stokman, Arjan Steendam, Gertjan Rozema, Barbara van Gelder, Nan Deardorf-McClain,

Jacques Nieuwlaat, Joop Bommelé, Mo Mansveld, Pieter Jan Vermunt, Lennard Renaud en Sylvia Taurer, die de lijst afsluit op plek 100. Benieuwd naar de complete lijst? Kijk dan op pagina 3 van deze krant.
Delft op Zondag dankt alle lezers die afgelopen weken de moeite namen om hun stem online of via een bonnetje uit de krant uit te brengen op hun favoriet.