Volop narcissen in de middenberm van de Prinses Beatrixlaan. (foto: Henk de Kat)
Volop narcissen in de middenberm van de Prinses Beatrixlaan. (foto: Henk de Kat)

Middenberm in december al geel van de narcissen

Algemeen

DELFT – De natuur loopt drie maanden voor, door het ongekend zachte weer van de afgelopen decembermaand. Rond het verkeerskruispunt van de Prinses Beatrixlaan en de Ruijs de Beerenbrouckstraat in Delft ziet de middenberm nu al geel van de narcissen.

"En die komen normaal pas eind februari, begin maart tot bloei", zegt bollenkenner Wilco Vijverberg uit Naaldwijk. Het is een raadsel wie de narcissen hier ooit heeft geplant. Een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland: "Die middenbermen zijn weliswaar onze verantwoordelijkheid, maar wij hebben op dit kruispunt nooit bollen in de grond gestopt. Wij denken dat individuele bloemenliefhebbers dat hebben gedaan, en dat die narcissen zich hebben vermeerderd tot nu een veld vol." Volgens Vijverberg zou dat kunnen: "Het wortelstel vertakt zich in de loop van de tijd."
Zolang het niet echt gaat vriezen, blijft het hoe dan ook een zeer uitzonderlijk winterbeeld, dit oranje-gele bloemenvertoon rond de jaarwisseling. Vijverberg: "Narcissen kunnen wel wát hebben, maar als we meer dan vijf graden vorst krijgen, dan vriezen ze toch dood. De bloemen die nu in bloei staan, doen dat komend voorjaar straks niet nog eens. Maar mogelijk komen over een paar maanden wel de exemplaren op die hier nu nog onder de grond zitten."