Oscar Laguna Burgos heeft in vier maanden Delft als trainer al meer meegemaakt dan in de drie seizoenen ervoor.
Oscar Laguna Burgos heeft in vier maanden Delft als trainer al meer meegemaakt dan in de drie seizoenen ervoor. "Maar dat is alleen maar goed voor mijn ontwikkeling." (foto: Roel van Dorsten)

Oscar Laguna Burgos kijkt terug op bewogen seizoenshelft

sport

DELFT – De eerste helft van het seizoen bij d.v.v. Delft is nogal onrustig verlopen. Zowel op als buiten het veld werd de ploeg van Oscar Laguna Burgos geconfronteerd met tegenslagen.

De voortekenen waren zo goed: Delft had zich versterkt, tijdens de Stad Delft Bokaal werd er naar behoren gepresteerd en het tweede elftal van Excelsior Maassluis werd van de mat gespeeld. Ook de competitie begon goed: uit de eerste vijf speelrondes werden tien punten behaald.

"IK KREEG TE MAKEN MET EEN TOTAAL NIEUWE SITUATIE"
"Ineens overleed Christa, de vriendin van Khalid Ouled Haddou, waardoor Khalid en Omar wegvielen. Het overlijden had veel impact op de club, de groep, maar ook op mij persoonlijk, want ik kende haar goed. Uiteindelijk gingen de resultaten er ook onder lijden. Ik kreeg te maken met een totaal nieuwe situatie, waarover je in de boeken en cursussen niets terugvindt. In mijn tijd als speler bij ADO overleed mijn vader. Ik weet nog dat het voetbal toen als uitlaatklep diende. Dat heb ik die jongens ook voorgehouden."
Vanaf dat moment ging het ook op sportief vlak minder met Laguna's ploeg. "Onze aanvoerder Nick Keijzer gaf aan dat hij het voetballen niet met zijn andere bezigheden kon combineren. Gavin Luijten haakte af, doordat hij het fysiek niet aankon en twee jongens waren ineens verdwenen nadat ze aangesproken werden op een contributieachterstand."
Daarmee houden de personele problemen nog niet op. "Want Bas Voogt en Niels van Heijningen, mijn centrale duo, is al tijden niet inzetbaar, Tim Steenks kampt met Pfeiffer, Khalid Ouled Haddou is geblesseerd en Robbie Notenboom heeft na een voorval besloten om ermee te stoppen. Dan moet je het met andere jongens doen en die zijn er bij deze club niet veel."
Daarbij mist Laguna Burgos ook bepaalde eigenschappen bij een aantal van zijn spelers. "Laat ik vooropstellen dat een heel aantal jongens er altijd is, maar er zijn ook gasten die veel te makkelijk afzeggen. Je kunt pas optreden als je selectie groot genoeg is om iemand ernaast te zetten. Bovendien mis ik bij een deel van de selectie de wil om er met zijn allen uiteindelijk echt iets uit te halen. We gaan in de winterstop op trainingskamp naar Barcelona en ik hoop dat we daar alle neuzen dezelfde kant op krijgen. Als we iets van dit seizoen willen maken, zullen er echt wat zaken moeten veranderen. Van de week zag je tegen koploper BMT dat we lange tijd goed meekonden, maar uiteindelijk op fitheid werden afgetroefd. Dat komt denk ik mede door de lage trainingsopkomst."

"WE STONDEN ER ALS ELFTAL"
Toch zag Delfts oefenmeester in de laatste twee wedstrijden voor de winterstop ook dingen die hij wel graag ziet. "Want in die wedstrijden stonden we er wel echt als een elftal. Ik heb Marvin van Hek uit het tweede teruggehaald en afgelopen weken speelde de 16-jarige Levi Schut uit de A1 als linksback en Paco Coenen uit het derde als rechtsback. Dat was aan het begin van het seizoen ondenkbaar, maar die gasten doen het hartstikke goed."
Tijdens het trainingskamp hoopt Laguna Burgos de goede lijn van de laatste weken voort te zetten. "We moeten kritisch naar onszelf en elkaar kijken en uitspreken waarvoor we gaan. We hebben een elftal dat van alle ploegen in de competitie kan winnen, maar we kunnen ook van iedereen verliezen. Als we ervoor gaan kunnen we misschien voor een periode gaan en misschien wil Nick Keijzer ook wel terugkomen."
Ondanks alles beleeft Laguna Burgos nog veel plezier aan zijn trainerschap. "Tot nu toe ben ik twee keer kampioen en één keer derde geworden met mijn elftallen. Hier loopt het even wat minder, maar ik word er als trainer alleen maar wijzer van."