Jan Pex heeft er geen spijt van dat hij misschien niet alles uit zijn voetballoopbaan haalde, want hij had bij RKDEO een prachtige tijd. En nog steeds trouwens.... (foto: Roel van Dorsten)
Jan Pex heeft er geen spijt van dat hij misschien niet alles uit zijn voetballoopbaan haalde, want hij had bij RKDEO een prachtige tijd. En nog steeds trouwens.... (foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Jan Pex?

sport

NOOTDORP – Jan Pex (68) speelde dertien jaar in het eerste elftal van RKDEO, vervulde er verschillende bestuursfuncties en maakt inmiddels deel uit van de schoonmaakploeg.

In zijn jeugd was Pex vaak op straat te vinden. "Dan voetbalden we met de jongens van de Oudeweg tegen die uit het dorp. Wij hadden de familie Van der Sman erbij. Toen ik tien was deed mijn vader me op RKDEO en daar ben ik altijd gebleven."

- Hoe was je periode in de jeugd?
"Geweldig. Ik zat in een lichting met onder meer Theo Jansen en Dick Goeman. We werden getraind door Theo van der Sande. Die was invalide en schreeuwde, met één been over de barricade, vanaf de zijkant 'Jan, vuur!'. We noemden hem Karel Lotsy. Voor de club was hij een wereldman, want hij inde ook de contributie."
- Speelde je al snel in het eerste?
"Dat was op mijn zestiende. Ik speelde meestal op het middenveld, rechtsbuiten of rechtsbinnen, maar af en toe was ik spits. Ik kon aardig ballen, maar heb er denk ik niet alles uit gehaald. Mijn eerste trainer bij het eerste was Jan van 't Woudt, een heel fijne trainer waar ik heel veel van heb geleerd. Andere trainers waren Jan van der Hoeven, Bekkering en Henk Nieuwpoort."

- Hoe was de sfeer?
"Ik vind zelf een stuk leuker dan tegenwoordig. Na de wedstrijd zaten we met alle vrouwen aan een grote tafel. Dat zie je nu niet zo snel gebeuren: dan zijn de spelers weg en blijven de ouwelui over. Ik denk dat wij ook veel meer lachten."

- Waarom lachten jullie?
"Om van alles. Trainer Piet van Dijk werd ontslagen en Henk Nieuwpoort, die het derde trainde en een gouden man voor de club was, nam het over. Hij vond dat we aan de conditie moesten werken. Hij liet ons lopen op het oude sportpark bij de renbaan. Ik pakte zo'n wagentje waar bij paardensport de pikeur in zit, zette Dirk Goeman erin en ging ervoor lopen. Ook zette Henk Dirk en mij eens wissel en wij spraken af dat we moeilijk zouden doen als hij vroeg om in te vallen. Voor de wedstrijd grapten we: 'Je bent een slechte trainer, want je hebt voor twee miljoen op de bank'. Het was bij Lisse uit en we stonden met 1-0 achter. Op enig moment viel Dirk toch in en maakte hij snel de 1-1. Toen ik even voor tijd werd ingebracht, maakte ik de winnende. Achteraf hebben we hem nog heel lang nagedragen, dat ons passeren zijn grootste fout was."

- Hoe volg je de club nu nog?
"Ik ga elke wedstrijd kijken met Chris Knepper, Henk van der Sman en Wolf. Daarnaast houd ik met de schoonmaakploeg de sporthal en kantine schoon."