Eugenie Gaiser en Hans de Vries bekijken de oude hit-harmonica van ‘White’. (foto: Henk de Kat)
Eugenie Gaiser en Hans de Vries bekijken de oude hit-harmonica van ‘White’. (foto: Henk de Kat)

Verstofte mondharmonica van 'White' nu in collectie

Algemeen

DELFT – "Nog een mooi gaaf instrument", zegt bluesmuzikant Hans de Vries over een bijzondere, zo'n 65 jaar oude Delftse mondharmonica. Hij kreeg die onlangs uitgereikt door Eugenie Gaiser, de dochter van een voormalige platenwinkel-eigenaar aan de Verwerswijk.

En die speelde erop in een Delfts duo dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw hits scoorde als 'Zeep en Soda' en 'Una Marcia in Fa'.
Black and White, zo heette destijds de combinatie van twee Delftse gitaristen/zangers, Jan Klumperman (Black) en Eugen Gaiser (White). Het was in die periode een veel gevraagd tweetal. Samen met een Amsterdamse tweeling (The Melody Sisters) brachten Gaiser en Klumperman diverse platen uit. Zowel in 1955 als in 1956 werden ze door de lezers van het blad Tuney Tunes uitgeroepen tot 'Beste vocale groep van Nederland'. "In die tijd speelde mijn vader ook veel op deze mondharmonica", aldus dochter Eugenie. "Maar hij lag nu te verstoffen, dus ik zocht er een goede bestemming ervoor".
Ze kwam uit bij De Vries, die op zijn beurt landelijke bekendheid geniet vanwege zijn altijd druk bezochte cursussen 'mondharmonica leren spelen'. Hij doet dat op zaterdag 13 februari ook weer in Delft, voor de tiende keer zelfs tijdens het jaarlijks bluesfestival in de stad. De mondharmonica van 'White' komt respectvol in de verzameling, die De Vries in de loop der tijd heeft aangelegd. "Het is een Chrominica 280, uit de eind jaren vijftig. Een echte klassieker, die nog steeds wordt gemaakt." Of er ook de blues op kan worden gespeeld? "Kan wel, maar hij klinkt wat zoeter dan de types die daarvoor nu worden gebruikt. Maar ik zal hem even laten horen, tijdens het bluesfestival", beloofde hij aan dochter Eugenie.